Лауреати на „Сребърна Янтра” с престижни награди от музикален конкурс в Молдова

Публикувано на чт, 4 юли 2024
283 четения

Виктория Каменчева (14 г., МШ “Music Art” Пловдив) и Александра Иванова (6 г., ДЕС „Румина” В. Търново) защитиха достойно честта на България в престижния музикален конкурс „Radiant Ray of Music”, проведен от 28 юни до 2 юли в столицата на Молдова – Кишинев.
Виктория Каменчева получи правото да представя нашата страна в състава на “Silver Yantra” Team – Bulgaria като носител на една от VIP-наградите на МК „Сребърна Янтра” 2023 – тази на Председателя на Великотърновския Общински съвет г-н Венцислав Спирдонов, а за малката Александра Иванова това бе вече второ участие на този форум. Миналата година Алекс бе отличена като „Най-малък участник” – само на 5 години!
Вики Каменчева спечели сърцата на публиката и на международното жури с отлично владеене на гласа, завидна вокална техника и избор на репертоар. Песните „Вярвай в мен” на Нора Караиванова и „I Surrender” й донесоха безапелационно първото място в 3-та възр. група, както и Специалната награда на директора на конкурса проф. Родика Рошиору.
Шестгодишната Александра Иванова бе една от двете най-малки участнички в конкурса „Radiant Ray of Music”. Атрактивно и въздействащо тя представи песните „Вода” (българската песен на „Евровизия”) и италианския хит „Sara perche ti amo” и бе отличена с поощрение. Конкуренцията и в нейната 1-ва възр. група – 6-9 години бе впечатляваща. Победител тук стана едно забележително дете – Анелизе Мънеску от Румъния, което вече има победа в „San Remo Junior”, „Сребърна Янтра” 2023, а след броени дни ще представи своята страна и на големия „Славянски базар” в Беларус.
„Много съм доволна от представянето на нашите момичета. За пореден път доказахме,че селекцията на „Сребърна Янтра” е повече от конкурентна на международната сцена. Специална благодарност към г-жа Ирена Велева от МШ “Music Art” Пловдив за отличната подготовка на Вики, както и за усилията и вложеното старание на малката Алекс от ДЕС „Румина”. Нашите момичета получиха лични поздравления от почетния председател на журито – нар. артист Константин Москович и от председателя – Олег Баралюк, пръв продуцент на Алла Пугачова и Филип Киркоров, както и покани за участия в конкурси в Естония и Латвия.” – сподели селекционерът на “Silver Yantra” Team – Bulgaria Румяна Начева, член на Международното жури в Кишинев, Молдова.
Конкурсът „Radiant Ray of Music” е сред най-престижните във веригата международни форуми за млади изпълнители в Европа. Негов организатор е проф. Родика Рошиору – създател и директор на Междунар. вокална школа „Talents by Rodica Rosioru”. Тази година в надпреварата се включиха изпълнители и жури от 10 държави – Италия, Германия, Румъния, Естония, Латвия, Израел, Украйна, България, Молдова.
„Гала концертът на „Radiant Ray of Music” се проведе на открито извън Кишинев – на едно свято за Молдова място – Националния резерват „Orheiul Vechi”. Зедно с лауреатите от тазгодишното издание, на сцената излязоха и носители на Гран при от минали години, както и големи звезди от Молдова, Израел, Румъния… Особено вълнуващо бе изпълнението на специална молдовска песен, подготвена от 8 солисти и хор от издание 2024. Соло в песента имаха също Вики Каменчева с представителка на Латвия. На самия финал на звездната вечер публиката аплодира индивидуалните изпълненията на нашите Вики и Емили Джамбазова – Гран при` 2023 г.” – допълни впечатленията си от Молдова г-жа Румяна Начева.
Българската публика ще има възможност да чуе част от лауреатите на „Radiant Ray of Music” на 22-я МК „Сребърна Янтра” в края на м. септември във Велико Търново.

Сн. личен архив „Срeбърна Янтра”

loading...
Пътни строежи - Велико Търново