Книгите на Георги Господинов и Даниел Стийл са най-предпочитани от великотърновци

Публикувано на ср, 10 Ян. 2018
115 четения

“Хрониките на Клифтън” на Джефри Арчър е най-четената книга в Регионална библиотека “П. Р. Славейков” във Велико Търново за 2017 г. Много висок продължава да е и интересът към съвременните български автори, като фаворит сред читателите е Георги Господинов. След него се нареждат Георги Божинов, Надал Алгафари, Емил Андреев, Владимир Зарев, Милен Русков и др., показва статистиката на културната институция за м.г.
Използвайки възможностите на библиотечния софтуер, с който работим, имаме възможност да анализираме някои тенденции при читателските търсения, посочи зам.-директорът д-р Калина Иванова. В Топ 20 на книгите второто място заема поредицата за деца “Дневникът на един дръндьо” от Джеф Кени. Като отражение на повишения интерес на децата към книгата са следващите заглавия, които също са предназначени за тази аудитория, а сред тях са “Старогръцки легенди и митове” на Николай Кун, “Патиланци” и “Приказки” от Ран Босилек, “Приказки по телефона” и “Приключенията на Лукчо” от Джани Родари и т. н. Най-харесваната съвременна българска детска книга е “Мили бате!…” от Станка Пенчева.
Сред най-търсените автори се нареждат още Нора Робъртс, Джефри Арчър, Сидни Шелдън, Сандра Браун, Джеймс Патърсън, Мери Хигинс Кларк, Иван Вазов, Сюзън Елизабет Филипс, Никълъс Спаркс. Тази класация показва, че и през 2017 г. се запазва най-висок интерес към популярната художествена литература – трилъри, любовни и исторически романи, уточни Калина Иванова.
В сферата на популярната научна литература най-предпочитани са книгите в областите на приложната психология, народната медицина, наръчници за отглеждане и възпитаване на деца, мистерии и тайни общества. През последната година се наблюдава значителен интерес към книги за политическото развитие на България и външната политика на другите държави. Тази тенденция е регистрирана във всичките звена на библиотеката, отчете още зам.-шефката.
Научна литература се ползва предимно от студенти, ученици и научни работници според специализацията им, като в голямата си част е в областта на хуманитарните и икономическите науки, педагогиката, комуникациите и правото. Интерес има и към специализираната медицинска литература и това се дължи на доброто сътрудничество между библиотеката и търновския филиал на Медицински университет – Варна.
В Чуждоезиковият отдел на библиотеката най-използвани са учебни помагала за изучаване на езици и адаптираните художествени произведения в подпомагащи процеса на чуждоезиковото обучение.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново