Изследовател на архивите на КДК се среща с великотърновци

Публикувано на чт, 24 Ное. 2022
239 четения

Ани Васева, един от артистите, изследващи архивите на бившия Клуб на дейците на културата във В. Търново, ще се срещне с жители на старата столица в рамките на програмата “Бъдеще за КДК”. Събитието ще се проведе на 26 ноември от 19,30 ч. в Клуб “ТаМ”, който се помещава на мястото на бившата културна институция в старата столица, на ул. “Велчо Джамджията” 16.
На кого принадлежи архивът? Чия е историята и нейната интерпретация? Къде свършва границата на личното и къде започва публичното? Това са въпросите, на които ще бъдат търсени отговори на предстоящата среща. На нея Васева ще разкаже как Кирил Кръстев се оказва свързващото звено между Пикасо и едно пътуване в Северна България, а Павел Васев – между БНТ и Хенри Мур, посочват от Клуб “ТаМ”.
Ани Васева е режисьoр и теоретик на театъра и танца. Съоснователка на “Метеор” – група от съмишленици, която работи с художествени и експериментални теоретични форми, изграждайки последователно своя радикална поетика. През последните 15 години Ани е поставила над 20 спектакъла. Автор е на книгите “Що е то съвременен танц”, “Театър и истина” и “Метеор. Театър на невъзможното”.
Припомняме, че програма “Бъдеще за КДК” през 2022 г. събра 10 утвърдени и млади творци от сферата на визуалните изкуства, съвременния танц и театър, за да изследват архивите на бившия Клуб на дейците на културата, архитектурата на сградата и значението за културните процеси в града на пространството, което от повече от година е новият дом на Клуб “ТаМ”. Артистичните проучвания целят съхраняване и популяризиране на културното наследство на КДК, като го представят през погледа на съвременния творец и предложат насоки за бъдещето.
Артистичната програма се изпълнява в рамките на проект “Бъдеще за КДК”, който се реализира с подкрепата на Национален фонд “Култура”.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново