Изложба показва ценни експонати от храм-паметника край Шипка

Публикувано на ср, 6 мар. 2024
88 четения

Изложба, посветена на 120-годишнината от освещаването на Храм-паметника “Рождество Христово” край град Шипка, ще бъде открита на 7 март от 17 ч. в Изложбени зали “Рафаел Михайлов” във В. Търново. Част от нея са две от най-скъпите реликви на храма – иконите “Св. Преображение Господне” и “Св. Николай Чудотворец”, подарени от войниците на 35-и Брянски и 36-и Орловски полкове, отбранявали Шипка редом с българските опълченци.
Интерес буди и малка двустранна икона – от едната страна е изобразено “Рождество Христово”, а от другата – посмъртна фотография на император Александър II. Във витрините са представени икони, евангелия и църковна утвар, дарения на Храм-паметника през годините. Показани са и възпоминателни медали, марки, предмети и пощенски карти, свързвани с откриването на храма. Така например носителите на руския орден “Свети Георги” (Георгиевски кръст) са наградени с руски възпоминателни наградни чаши. Те са изработени от масивно сребро с вензела на руския император Николай II, а вътре са позлатени.
29 табла с богат илюстративен материал, факсимилета на документи и архивни снимки разказват за историята на храма – за неговото създаване, архитектура, украса, за тържественото откриване и съпътстващите го военни маневри, за статута му през годините. За пръв път са показани факсимилета на документи от Архива на външната политика на Руската империя, предоставени от посолството на Русия – текстове на речите на княз Фердинанд I на тържествата на 15 и 18 септември със собственоръчни бележки в ъгъла и подпис на княза, копие на турския ферман (ираде), разрешаващ строителството на храма, и др.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново