Изложба на художничката Стефка Ралевска представя Богословският факултет на ВТУ

Публикувано на ср, 30 Ное. 2022
387 четения

Изложба живопис и графика на художничката и учител по изобразително изкуство Стефка Ралевска представя Богословският факултет на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. В авторската експозиция, която ще бъде открита в 11,00 ч. на 1 декември, са представени общо 20 творби, обединени от голямата любов на автора към неподправената красота на природата. С нея се подновява традицията за изложби на изтъкнати художници от България и чужбина след периода на пандемия в експозиционна зала 13 на блок 11 на ВТУ. Първите експозиции бяха подредени през май тази година и представиха творби на двама преподаватели от Софийския университет и на двама художници от Полша, които преподаваха във ВТУ по програма “Еразъм +”.
“От картините на Ралевска се носи аромат на люляк, хризантеми, дюли и есен, на злато и гроздов сок. В тях има меланхолия и много светлина, озаряваща усещането, че всеки един нейн графичен лист, акварел или пастел навлизат далеч зад очевидно разпознаваемия жанр: натюрморт или пейзаж и представляват всъщност поглед, обърнат към себе си – картините ѝ са ароматен и меланхоличен автопортрет. В този смисъл пътешествията на Стефка са бягство от действителността, от безизходицата и реалността, нещо което всеки от нас прави, но рядко оставя следа”, казва за изложбата ѝ авторката доц. д-р Марина Теофилова, преподавател във Факултета по изобразително изкуство на ВТУ.
Стефка Ралевска е родена във В. Търново. През 1977 г. завършва специалност “Графика” във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, специализира “Графика” и “Методика на изобразителното изкуство” към същия университет. 37 години работи като учител по изобразително изкуство в три великотърновски училища, като през последните 22 г. – в паралелките с разширено изучаване и профил “Изобразително изкуство” в СУ “Емилиян Станев”. В работата с децата обръща особено внимание на обучението по графика и използването на нестандартни материали и техники. Нейни ученици многократно печелят призови награди в международни, национални и регионални конкурси за детска рисунка. В кариерата си като учител защитава Първа професионално-квалификационна степен. Отличена е с грамоти за високи постижения в обучението по изобразително изкуство.
Основна тема в творчеството на Ралевска е природата, преплетена с човешката душевност и съдба. В картините ѝ няма граници между портрета, пейзажа и натюрморта. Тя търси разнообразие в използваните материали и техники, между които акварел, сух пастел, цветен молив, туш-перо, офорт. Автор е на 14 самостоятелни изложби. Член е на Представителството на СБХ, гр. В. Търново. Досега е участвала в над 90 международни, национални и групови художествени изложби, организирани от СБХ и МОН. Отличена е с награда за графика (1996 г.) и “Номинация за успешно представяне” (2005 г.) от МОН в рамките на Национална изложба на художниците педагози и “Номинация” от Четвърто национално биенале на рисунката (2019 г.).
Откриването на изложбата съвпада с началото на акция “Рано рани” и предварителното записване на кандидат-студентите във ВТУ и, в частност, в Катедра “Църковни изкуства” към Православния богословски факултет, подчерта доц. д-р Мариета Конова, ръководител на катедрата. Експозицията ще може да бъде разгледана до 18 януари.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново