Иван Митев представя последната си книга за великотърновския театър

Публикувано на вт, 8 Ное. 2022
293 четения

Известният актьор и летописец на великотърновския театър Иван Митев ще представи книгата си “Театрални мигове от вечността 1870-2022 г.” в Голяма зала на МДТ “Константин Кисимов” във В. Търново. Събитието ще се проведе на 14 ноември от 17,30 ч. и ще е с вход свободен за всички желаещи.
Книгата е посветена на 70-годишнината от създаването на професионалния драматичен театър във В. Търново и 50 години от откриването на музикално-драматичния театър в старата столица. Тя е завършек на един цял 12-годишен цикъл от труда на автора и за разлика от предишните три, в които има историческа фактология и събития, този том е по-нестандартен. Книгата е подредена по дати и за всяка от тях пише най-любопитните неща, които са се случвали на нея през годините. Включени са биографиите на повечето артисти, с ролите, които са играли и снимки от тях, абсолютно всички премиери, режисьорите, работили във В. Търново, художници и др. В самото начало на книгата има един колаж от около 600 портретни фотографии на хора, свързани с историята на търновския театър, като в нея са поместени общо 4390 снимки – нещо, което не е правено никога досега и я прави уникална. За разлика от предишните книги на автора, в които се разказват събития, в тази е включена само фактология за даден човек от театъра, биографията му, портретните му снимки и тези от спектаклите, в които участва. Отделно са посочени датите на премиерите на заглавията от афиша, с фотоси от тях, плюс информация за режисьорите, художниците и участвалите актьори с техните роли.
В 12-годишния период, докато работи по първите си три книги – “Театърът, наречен Надежда”, “Хроники от едно театрално столетие” и “Театърът, наречен Кисимов”, Митев събира материали, които включват над 40 хил. снимки. Сега той подготвя на твърди дискове целия събран архив, съдържащ около 250 гигабайта информация, който ще бъде дарен на БАН, на Държавния архив и на МДТ “Константин Кисимов”. Той съдържа около 250 гигабайта информация. На театъра Митев подарява и авторските права на четирите книги, заедно с матриците, готови за нови издания.
Николай ВЕНКОВ
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново