Инвалидите от Търновско с трета награда във фестивала “Българско наследство”

Публикувано на ср, 29 авг. 2018
206 четения

Самодейците от Общинската организация на Съюза на инвалидите във Велико Търново се завърнаха с трета награда от Международния фестивал “Българско наследство”, който се проведе за четвърта поредна година в Балчик. В него участваха над 800 души с български корени от пет държави, а търновската група беше от 18 души.

Йотка Вълева, председател на Областната организация на инвалидите, разказа, че търновци са представили автентичния български обичай “Зажънване”, който е характерен  у нас при всяко откриване на жътвата. По време на фестивала търновските самодейци са подредили щанд с изработени от тях сувенири, подаръци и шевици. Всичко това сме направили в нашето артателие, в което се събираме всяка сряда да творим, обясни Йотка. Тя допълни, че сред хората с увреждания има големи таланти – художници, поетеси, плетачки, майсторки на българската шевица и др. За всеки празник инвалидите подреждат изложба.

Много се впечатлих от изпълненията на българите от чужбина. Всеки детайл беше изпипан, българските носии – автентични, а песните – прекрасни. Разбрах, че българщината при тях е запазена много по-добре, отколкото при нас, които живеем в България, сподели  Йотка. Тя допълни, че третата награда на фестивала ги е амбицирала да репетират усилено и за предстоящите християнски празници Коледа и Нова година. Но през септември групата ще почива.

Йотка Вълева припомни, че миналата година на национален фестивал в Смолян търновските самодейци от Съюза на инвалидите са спечелили първа награда. За съжаление липсата на средства ни спъват да участваме във всички конкурси и фестивали. Сега за Балчик ни бяха необходими 3000 лв. и разбрах колко е трудно да се търсят спонсори, коментира областната председателка.

Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново