Христо Карастоянов спечели литературната награда “Алеко”

Публикувано на пт, 7 ян. 2022
175 четения

Писателят Христо Карастоянов стана 55-ият носител на наградата за къс хумористичен разказ на името на големия български творец Алеко Константинов. Авторът, който е от Ямбол, спечели отличието с творбата си “Приказка от братя Гримьори”. Литературната надпревара се организира от Община Свищов, Международна фондация, носеща името на Щастливеца, и редакцията на вестник “Стършел”. Конкурсът се провежда от 1966 г., с кратко прекъсване в началото на 90-те години, и е един от най-старите в страната. Негови лауреати са световноизвестни писатели като Ерих Кестнер, Ърскин Колдуел, Уилям Сароян, Морис Дрюон и др. Наградата на победителя ще бъде връчена на 13 януари в крайдунавския град, при отбелязването на 159-ата годишнина от рождението на Алеко.
В настоящото издание на конкурса са взели участие 72 разказа на 38 писатели от България, САЩ, Канада, Германия, Франция, Русия, Израел, Белгия, Сърбия, Унгария, Украйна, Татарстан, Естония, Беларус и Казахстан.
Христо Карастоянов e роден на 22 февруари 1950 г. в Тополовград, но по-късно се премества със семейството си в Ямбол. Завършва българска филология в Софийския държавен университет. Отначало се занимава с музика, като заедно със своя приятел Андон Балахуров създава група “Студио Пулс”. Изпълняват хумористични песни, чиито текстове обикновено пишат сами. Участват на национални фестивали, канят ги и в телевизията, но условието да не изпълняват своите песни, а по-ежедневни и с безобидни текстове ги отказва и слага край на музикалната им кариера.
Първата публикация на Карастоянов във вестник е карикатура, а дебютната му книга, издадена през 1981 г., се казва “Пропукан асфалт”. Писателят е работил и като драматург, а после и като директор на кукления театър в Ямбол. Автор е на над 30 книги. Романът му “Аутопия: другият път към ада” е един от петте нови български романа с номинация в първото издание на конкурса на фондация “Вик” през 2003 г.
Най-новата книга на Карастоянов носи заглавието “Т като Ташкент” и е с номинация за награда “Елиас Канети”, за Литературните награди “Перото” 2021, дълъг списък и за Награда “Хеликон” за най-добра белетристична книга на годината.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново