Християна Лоизу ще журира младите таланти на „Сребърна Янтра“

Публикувано на ср, 26 сеп. 2018
993 четения

Преди 12 години В.Търново първо аплодира
победителката в „Х-Фактор“ -България

За кипърката Християна Лоизу казват, че има ангелски глас. Това забелязват всички при явяването й на кастинга за „Х Фактор“ – България през 2016 г., чувайки изпълнението на “Je t`aime”на Лара Фабиан. Телевизионната камера веднага „харесва“ големите й като маслини очи, гръцкия профил, смолистите й коси…
Преди обаче музикалният формат да я покаже на България и света, Хриси вече е била аплодирана от публиката във В. Търново, при това – 10 години по-рано! През 2005 г. Християна Хаджийордану участва в международния конкурс „Сребърна Янтра“ и печели наградата за „Най-добро изпълнение на песен на роден език“ в 3-та възрастова група. Това е първата международна изява зад граница на бъдещата звезда Християна Лоизу. В Х-Фактор решават да сменят фамилното с бащиното й име за благозвучие. Така, г-ца Хаджийордану става Лоизу, а от това особено горд е нейният татко.
От 27 до 30 септември ХРИСТИЯНА ЛОИЗУ ще бъде във Велико Търново като член на международното жури на 16-я конкурс за млади таланти „СРЕБЪРНА ЯНТРА“ и ще изнесе минирецитал.

Християна Лоизу е родена в Ларнака, третия по големина град в Кипър, преди 28 години. Зодия „Козирог“. Родителите й са бежанци от турската част на острова. Семействата им се установяват в Ларнака след десанта на турските войски през 1974 г. и раздялата на Кипър на „гръцки“ и „турски“. След отварянето на границите към турската част през 2004 г., семейството на Хриси няколко пъти ходи до „родните места на родителите“, но както тя споделя – „трудно е да гледаш как чужди хора живеят в дома ти“ и спират с посещенията.
Расте в голямо и задружно семейство с 4 деца. Има по-голяма сестра и двама по-малки братя. Никой от тях не е свързан с музиката. На 12 години Хриси се среща със своята първа учителка по музика – Силва Макамян, и се записва в нейния хор. В къщи обикновено слушат гръцка музика, но след срещата със Силва, Хриси все повече се влюбва в песните на Селин Дион, Марая Кери, Лара Фабиан… Впечатлена е от тях, от въздействието, което оказват върху нея мелодичността, съдържателните текстове и възможността да покажеш вокални качества.
Първа среща с България – Велико Търново и „Сребърна Янтра“
Една болярка – Янка, която от години работи в Кипър, е близка на семейството. Тя ги кани да погостуват в родния й град Велико Търново и така „случайно“ в един летен ден се срещат с директорката на „Сребърна Янтра“ Румяна Начева и гостите от Кипър. От дума на дума става ясно, че смуглата красавица пее хубаво и ходи на уроци. Един куплет акапела е достатъчен, за да получи Хриси веднага официална покана за участие в ранната есен на 2005 г.
„Християна саморъчно бе попълнила своята апликационна форма за участие в предварителната селекция, а песента „The Power of your Love“ й отвори пътя към финала във В. Търново. Кореспондирахме си през е-мейла на нейния баща г-н Лоиз Хаджийордану. Тя винаги започваше писмата си със „Здравейте! Аз съм Християна“ – спомня си директорката на конкурса „Сребърна Янтра“ Румяна Начева.
През 2005 г. Християна е 15-годишна и мери сили в трета възрастова група в компанията на таланти от Молдова, Унгария, Кипър, Румъния и България. Гръцката песен й донася „Наградата за изпълнение песен на роден език“ и участие в гала концерта, заедно с победителя Пламен Пътов и другите лауреати, а също и с големия Васил Найденов – председател на журито.
Цялата група от Острова на Афродита е впечатлена от красотата на Велико Търново, но вероятно градът прави най-силно впечатление на г-н Лоиз Хаджийордану – таткото на Християна, който дори решава да си купи къща тук. Оглежда малките къщички по Варуша и се спира на една от тях. С помощта на семейната приятелка Янка той прави важната крачка. В последствие интересите му се насочват към София, където Християна избира да учи музика и…къщата на Варуша е продадена, но любовта към Велико Търново остава.
На 17 години идва в България, за да учи в Консерваторията в София при проф. Благовеста Карнобатлова и доц. Маргарита Баснарова. Хриси избира оперното пеене и завършва с лекота курса на обучение. Днес с Държавната опера и балет често участва в оперни постановки и пътува до Германия, Франция, Англия…, но никога не спира да пее и в модерните стилове.
С приятеля си Николай Войнов имат много общи интереси. Свързва ги най-вече музиката – той е бас, тя – колоратурно сопрано. Идеята за участие в българския „Х Фактор“ е на Николай. Все пак той знае, че „неговото момиче“ носи „Х фактор“ в себе си – има невероятен глас, харизматична е, много е красива… Поп музиката не й е чужда, напротив – пее с лекота в този стил. Дори през 2014 г. се опитва да представи Кипър в конкурса за песен на Евровизия 2015, заедно с Мариана Москофиан, с песента “Ветроходни кораби, пирати и дракони”, но не се класира за финала.
Да спечелиш „Х ФАКТОР“ – България – една сбъдната мечта!
Изпълнението на “Je t`aime” на прослушването за „Х Фактор“ 2016 впечатли всички и мнозина сметнаха, че това ще бъде една от финалистките! Едва ли обаче, някой си е представял, че това ще е победителката! Най-малко – самата тя!
Не е лесно за една чужденка да спечели симпатиите на публиката. Все пак, отличното владеене на българския език почти без никакъв акцент, скромността и най-вече големият талант на Християна, накараха българите да гласуват за нея и да я направят своя „Х Фактор.
На големия финал Хриси повтори невероятната интерпретация на най-известния хит на Лара Фабиан, а след това пя заедно с Наско от БТР английската версия на песента “Con te partirо” на Андреа Бочели и Сара Брайтман. Накрая ангелогласната кипърка от отбора на Магърдич Халваджиян закова публиката с „Осъдени души” на Лили Иванова. В директна битка с Кристиян Костов и Дарина Йотова, Християна Лоизу спечели популярния музикален формат през 2016 г.
Още същата година излиза и нейният дебютен сингъл – “Phoenix”. Песента е по музика на екип от чуждестранни композитори – Andy Love, Sarah West, както и Joacim Persson и Sebastian Arman – съавтори и на успешно представилата се на Евровизия 2016 песен на Поли Генова.
“С продуцентите ми решихме да запиша “Phoenix” на английски, защото така песента ще има по-голям шанс и извън България”, споделя Християна.
Видеото е дело на режисьора Васил Стефанов, който пресъздава с много въображение и деликатност идеята на песента – красиви образи, пейзажи погледнати с око на птица и загатване на невидимата нишка между човека и собствената му сила да надмогва трудностите и да се издига над тях.
През 2017 г. победителката в 4-я сезон на българския „Х Фактор“ зарадва почитателите си с нов музикален проект – “Едно в едно” – динамичното поп-парче по музика на шведския хитмейкър Ollipop, а текстът е дело на Pavell & Venci Venc.
Междувременно, Хриси продължава участията си в турнета с концертната версия на рок-операта “Исус Христос – суперзвезда” на Пловдивската опера, в която изпълнява партията на Мария-Магдалена, редом с Наско от Б.Т.Р. в ролята на Пилат Понтийски. На финала пък на последния сезон на „Х Фактор“ – България, именно на нея бе поверено звездното участие с победителките от „4 MAGIC“ , с които изпълниха „Feeling Good“.
Силва Макамян идва отново във Велико Търново.
Първата учителка по музика на Християна Лоизу – г-жа Силва Макамян, отново ще бъде във Велико Търново. Както и през 2005 г. тя ще доведе тук свои ученици. Организаторите на конкурса „Сребърна Янтра“ ще организират в рамките на съпътстващата културна програма на конкурса среща с нея, на която тя ще сподели своя опит и знания в работата с млади таланти. Хриси и някои от учениците на Силва са решили да изненадат участници и публика, но с какво точно – ще запазим в тайна.
За сега само ще кажем, че в дните 28, 29 и 30 септември Велико Търново ще се превърне в младежката музикална столица на България. 16-то издание на международния конкурс за млади поп изпълнители „Сребърна Янтра“ ще събере в благородна надпревара млади таланти от Италия, Швейцария, Малта, Кипър, Словения, Румъния, Русия, Молдова и България.
Румяна Начева

loading...
Пътни строежи - Велико Търново