Греди Асса открива във В. Търново своя изложба

Публикувано на ср, 13 мар. 2024
453 четения

Големият български художник Греди Асса ще гостува във В. Търново, за да открие своята изложба „Греди Асса. Преди и сега“ в Художествена галерия „Борис Денев“. Това ще се случи на 21 март от 17,30 ч., в навечерието на празника на старата столица.
Събитието, което за първи път представя в такъв обем именития български художник на търновска сцена, се оформя като едно от най-значимите заглавия за културната програма на галерията през 2024 г. Експозицията ще представи творби както от личната колекция на художника, така и от фондовете на ХГ „Борис Денев“, Софийска градска художествена галерия, Художествена галерия „Илия Бешков“ в Плевен и Художествена галерия „Теофан Сокеров“ в Ловеч.
С изложбата навършилият 70-годишна възраст Асса ще ни преведе през специфичната география на своя живот, където душата на артиста е както източник на творческия му заряд, така и негов личен пристан. Трансформирани през призмата на преживяното, всяка една от представените близо 70 картини ще заемат своето място в експозиционната площ на галерията като своеобразна метафора от живота на художника, спомен, важен момент от пътя, по който човекът и творецът Асса пътуват, посочват от ХГ „Борис Денев“. Силното присъствие на автора ще се усети във всяка една от специално подбраните за събитието картини. Съпреживени портрети, пейзажи, бит и култура израстват и трансформират материалния оттенък на изобразеното. Портретът вече не е само човешки образ, вретеното не е само предмет от бита, пейзажът не е единствено кадър от нашето ежедневие. Но това да генерализираш един проблем, не означава да отхвърлиш обектите, които са далеч от познатия хоризонт. Извън този предел стои въображението на автора, което преобразува собствените си нужди и разбирания в посока на това да даде отговор на човека какво е ценното в нашия живот. Изложбата е метафора на човешкия път, на земните му дни, на трудностите и радостите, които ни се предоставят. Път, който има своето „Преди и сега“, посочват от галерията. “Личният път на автора, който ще ви покажем в изложбата „Греди Асса. Преди и сега“, е преди всичко път, който е близък до всеки един от нас. Един изстрадан, но и същевременно с това удовлетворяващ път, в който сме отсели ценните за живота ни неща“, допълват организаторите, като уточняват, че експозицията ще остане във В. Търново до 3 юни. Събитието е част от Културния календар на В. Търново.
Малко по-рано на същия ден Греди Асса ще гостува в Православния богословски факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, където ще се срещне със студенти и преподаватели. Той ще изнесе лекция с презентация в зала „Проф. д-р Любен Прашков“ (зала 13) на блок 11 на висшето учебно заведение от 11,30 ч.
Проф. Греди Асса е български художник – живописец, роден на 29 януари 1954 г. в Плевен. През 1981 г. завършва специалност стенопис във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ в класа на проф. Никола Гелов. Работата си като преподавател започва в плевенската музикална гимназия. Преподава в Националната художествена академия, където е професор и ръководител на катедра „Мода“, а в периода 2000-2004 г. е заместник-ректор на НХА.
Твори в областта на пейзажа, голото тяло, абстрактната живопис. Предпочитаните от него техники са акварел, туш и маслени бои. Характерни за стила му са символизмът, интензивността на цветовете, енергията и скоростта на контраста. Негови картини са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, Бундестага в Берлин, Музей „Петер Лудвиг“ в Кьолн, Колекция „Франк Пажес“ в Баден-Баден, Музей на холокоста във Вашингтон, Музей за европейско изкуство в Ню Йорк, Колекция „Джон Бърнс“ при Бостън Колидж, Бостън, САЩ, Музей за съвременно изкуство в Ниш, Корпоративна колекция „Студио 9“ в Лондон. През 2011 г. е участник в 54-то Венецианско биенале на изкуствата, Венеция, Италия. Осъществява и много самостоятелни изложби, разказа доц. д-р Мариета Конова от Православния богословски факултет на ВТУ.

Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново