Гигантски стенописи на Дамян Бумбалов украсяват фасадите на сгради

Публикувано на пт, 30 мар. 2018
738 четения

“Всеки път, когато моите произведения на изкуството започват да се харесват на твърде много хора, променям начина си на изразяване. Няма нищо по-неудобно от това да получа положителни отзиви за поредица от картини – това е знак за мен, че нещо не е наред и се нуждае от промяна. Избягвам да създавам свой собствен стил – нещо, което всички художници се опитват да направят. Стилът на работа е стъпка на провал за мен, а също и на изтриване на художника”, смята Дамян Бумбалов.
Убеден е, че съвременният визуален артист не трябва да се влияе от етикетите – абстрактно изкуство, поп арт, съвременно или модерно изкуство. В композициите си той съчетава успешно графични изображения с класически картини, декоративни елементи с улични ноти, портретни изображения с анимационни герои, както и изразителни абстрактни моменти. Изкуството, което създава за някои, може би е провокативно и дори скандално, но със сигурност е цветно и различно, начин за свободно изразяване на мисълта.
Талантливият художник е избрал да живее със семейството си в Павликени, далеч от шума на по-големите градове. Всъщност Дамян Бумбалов е родом от Ямбол, но години наред живееше във В. Търново. Той е възпитаник на Националната гимназия по изобразително изкуство “Акад. Дечко Узунов” в Казанлък, а след нея продължава образованието си в специалност “Скулптура” на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. След дипломирането си за известно време спира да рисува, но след това отново се връща към четките и боите, защото вярва, че човек трябва да се занимава с това, което го прави щастлив.
Зад гърба си има редица самостоятелни художествени изяви, както и участия в колективни изложби, биеналета, арт фестивали, национални и международни изложения и симпозиуми. За себе си Бумбалов казва, че не е от хората, които просто хващат четката и започват спонтанно да рисуват. “Всяка картина, която съм направил, не се ражда просто така. Преди да започна да я рисувам, седмици наред обмислям. Тя е готова първо в главата ми, а след това се появява на платното”, споделя Дамян Бумбалов.
И до днес помни първата си изложба, в която участва още като ученик заедно с двама свои съученици. Тримата подреждат картините си в залата на Сдружение за честни избори и граждански права в Ямбол. След дебюта в родния си град Дамян Бумбалов показва творбите си в самостоятелни и колективни изложби във В. Търново, София, Пловдив, Ст. Загора, Бургас, Враца, Козлодуй и др.
М.г. талантливият художник участва със свои творби в две изложби в Амстердам. Той бе един от шестимата търновски творци, които се включиха в арт проекта “Affordable Art Fair”. Негови картини бяха изложени и в галерия “Zamen”, също в Амстердам.
Освен живопис и скулптура, художникът създава и красиви стенописи. Това са и сред най-мащабните му проекти. Стенописите му могат да се видят в Троян, Леденик, Елена, Горна Липница, Попово, Сливен. Казва, че големият формат на това изкуство разнообразява живота и създава силни усещания, докато рисува на 15 м височина. Автор е на стенописите “Старият Троян”, “Орли” и “Рибарят”, който е с внушителните размери 20 на 10 м. Съвременният вариант на “Тракийският конник”, създаден по време на арт резиденцията “Старото училище” в Горна Липница, също е негово дело – интересно, провокативно и различно от останалите му стенописи. В момента Бумбалов отново работи над стенопис, макар и с по-малки размери, в Троян, както и върху две скулптури в ателието си в Павликени.
Сред нестандартните му изяви като творец са пясъчните скулптури, които прави в две поредни издания на Фестивала на пясъчните фигури в Бургас. Автор е на “Красавицата и звяра” и “Замръзналото кралство”, които се оказват интересно предизвикателство. “Пясъкът няма нищо общо с нито един скулптурен материал. Проблемът при тези фигури, които са високи 4 м, идва от това да изчислиш скулптурата по такъв начин, че да не падне. Достатъчна е само една грешка, за да се срути целият ти труд”, обяснява творецът. Участието във фестивала на пясъчните фигури освен възможност за изява, му дава шанса да се срещне с творци от Турция, Сирия, Украйна, Русия, Полша, Германия, Австралия и др. държави.
На този етап Дамян е съсредоточен изцяло към призванието си да рисува. През последните 5 г. продава картините си основно в американска онлайн галерия, която е базирана в Лос Анджелис. В нея излагат творбите си над 65 хиляди артисти от над 100 страни. На сайта всеки творец може да види колко хора са разгледали дадена картина и какъв е интересът на любителите на съвременното изкуство. Сред най-харесваните творби на Дамян Бумбалов са портретите на хора, които приличат на Делян Пеевски, Бойко Борисов и Гери Никол. Картината с лика на Пеевски, озаглавена “I am a Bulgarian worker”, вече е продадена за 3050 долара. За същата сума е закупена и картината “Халтура Диктатура” с лика на Гери Никол, докато тази на Бойко Борисов, наречена “Memories From Tommorrow”, все още е свободна.
Весела БАЙЧЕВА
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново