Фотографии от архива на бившия КДК оживяха в арт инсталация

Публикувано на вт, 2 авг. 2022
257 четения

Фотографии от архива на бившия Клуб на дейците на културата във В. Търново оживяха в арт инсталация на режисьора и хореограф Коста Каракашян в Клуб “ТаМ” в старата столица. Произведението “Memory Spirit Moves” е резултат от участието му в артистичната резиденция “Бъдеще за КДК” и вдъхва живот на 6 архивни снимки, които в момента се съхраняват в РИМ в града. Работата със снимките е вдъхновена от колективния артистичен дух на събитията в КДК и интересните случки от тях, които се прокрадват между редовете на писмените архиви. От фотографиите се вижда буден творчески заряд, който чрез призмата на танца и анимацията е разпален отново, но дигитално. Анимираните фотографии изследват как можем да събудим емпатия и усещане за колективно преживяване от чужд спомен, видян за първи път.
“В работата си изследвам развиването на емпатия в обществото ни и един поетичен начин за интерпретиране на действителността. Хореографският ми стил преплита драма, интимни моменти и естествена и неподправена физическа експресия. В последните си произведения изследвам как може танцът да съществува в неочаквани пространства и ситуации извън рамките на сцената, използвайки киното и визуалното изкуство като призми за неговото пречупване”, казва за своята арт инсталация Каракашян.
Коста Каракашян е режисьор, хореограф и танцов артист, завършил “Танц” в Колумбийския университет в Ню Йорк и “Права на човека” в Глобалния кампус по права на човека във Венеция. “The Columbia Spectator” определя работата му като “важен глас за борбата на ЛГБТИ+ хората в Чечения и другаде”. Коста е двукратен шампион на България по спортни танци и е представял работата си в “Dancing With the Stars Vietnam”, “България търси талант”, както и в Канада, Германия, Норвегия, Египет и Япония. Проектите му включват творби за нетрадиционни места, обществени пространства, театър, танц, кино и мода. На сцена Каракашян хореографира представления за танцови компании, сред които “Columbia Ballet Collaborative” (Ню Йорк) и Балет “Арабеск” (България). Негови творби са представяни от DNK – пространство за съвременен танц, Габровското биенале на хумора и сатирата, Регионалното депо за отпадъци в Габрово и Лабораторията за движение на Barnard College в Ню Йорк. През 2022 г. създава първата си инсталация като визуален артист “Minutes Ago” в КО-ОП в рамките на проекта “Like The State”, “The Toilet is Never Neutral”.
През 2022 г. програмата “Бъдеще за КДК” събра 10 утвърдени и млади творци от сферата на визуалните изкуства, съвременния танц и театър с цел изследване архивите на бившия Клуб на дейците на културата, архитектурата на сградата и значението за културните процеси в града на пространството, което от една година е новият дом на Клуб “ТаМ”. Артистичните проучвания целят съхраняване и популяризиране на културното наследство на КДК, като го представят през погледа на съвременния творец и предложат насоки за бъдещето. Програмата се изпълнява в рамките на проект “Бъдеще за КДК”, който се реализира с подкрепата на Национален фонд “Култура”.
Николай ВЕНКОВ
сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново