Фолклорна формация “Полянци” с първо място на фестивал в Созопол

Публикувано на вт, 12 юли 2022
136 четения

Фолклорна формация “Полянци” от Полски Тръмбеш грабна първа награда на международен фестивал в Созопол под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова. 16-ият международен конкурс “Музите” се проведе от 5 до 10 юли. На церемония по откриване на фестивала “Полянци ” имаха честта да посрещнат официалните гости, между които посланиците на гостуващите страни и да участват в откриването на фестивала. Децата от Полски Тръмбеш се представиха с танците “Средногорска сюита” и “Шопски танц”. Изпълненията им се съпровождаха с много аплодисменти и овации не само от публиката, но и от журито, а конкурсът се проведе в Летен театър “Аполония”. ФФ“Полянци” се състезава в раздел “Танцово изкуство”, категория “Народни танци”, с представители от 4 страни – Латвия, Норвегия, Кипър и Словения.
“Полянци” станаха лауреати на фестивала и взеха първа награда с невероятните си танци. В конкурсната програма 21 талантливи танцьори изпълниха северняшки и шопски танц – “Русчуклиийска сюита” и “Празнични танци”.
Техният художествен ръководител Мариана Малчева беше удостоена с грамота за особен принос в изграждането и формирането на културната ни идентичност чрез изкуство. От своя страна тя благодари на ръководството на Община Полски Тръмбеш, без която това поредно участие в международен конкурс нямаше да бъде възможно.
Фантастичен старт направиха и малките и по-големи “полянчета”. Те участваха на национален фолклорен фестивал “Насред мегдана в Арбанаси”. В категория деца – до 12 години, обработен фолклор, взеха втора награда и парична сума 100 лв.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново