ФК “Плетеница” подготвя първия си голям концерт

Публикувано на пн, 8 авг. 2022
706 четения

Фолклорният колектив “Плетеница” подготвя първия си голям концерт на сцена пред великотърновска публика. Той ще се състои на 10 септември от 19 ч. в Летния театър в старата столица и с него ще бъде отбелязан петият рожден ден на формацията. Проявата ще е с продължителност от около два часа и ще включва множество изпълнения на танцьорите и певците от състава.
“Събитието трябваше да се състои на 11 септември 2021 г., но тогава въведоха противоепидемични мерки и затова ще направим юбилейния концерт на “Плетеница” една година по-късно. В него ще вземат участие над 120 самодейци от фолклорния колектив. Децата, които са част от групата от месец октомври миналата година, ще излязат на сцена за първи път. Ще имаме и два гостуващи състава. Единият е “Пламъче” от Антоново, на който съм художествен ръководител от месец април, а другият е “Къделя” от Ветринци, с художествен ръководител Ваня Гавраилова”, разказа Николай Корчев, създател на ФК “Плетеница” във Велико Търново.
Школата е частна и не разполага със собствени костюми, заради което се налага техни колеги от цялата страна да изпращат свои, сподели Корчев. Той допълни, че замисълът за сценичната програма е грандиозен, ще има моменти, в които на сцената ще излизат над 100 изпълнители.
“Вълнението и отговорността са много големи, защото семействата, близките и приятелите на участниците ще са сред зрителите. За тях и останалите в публиката ще се постараем да направим концерт от самодейци на много професионално ниво”, подчерта Корчев. За да се представят по най-добрия начин, всички от ФК “Плетеница” се подготвят усилено и без почивка за събитието.
Десет дни след големия концерт съставът ще участва за пета поредна година на фолклорен конкурс в Балчик, сподели неговият художествен ръководител. Програмата на колектива е запълнена до края на месец септември, а за следващата календарна година вече има няколко набелязани пътувания. Едно от тях ще е до Прага за участие във фестивала “На мегдана в другата България”. Там “Плетеница” ще е единственият състав, който ще представи страната ни, тъй като всички останали формации са съставени от българи, живеещи извън родината си. В този конкурс досега никога не е участвала група с живеещи в България, подчерта Корчев. В плановете на ФК “Плетеница” влиза и едно пътуване до Грузия.
“В последните години ФК “Плетеница” се превърна в иновативна школа, която задава темпото на работата не само в нашия град, но и на национално ниво. Затова за всяко нещо, което правим, започваме да носим все по-голяма отговорност и се стараем да сме винаги на ниво”, каза Корчев. ФК “Плетеница” обединява над 320 изпълнители от 6 до над 60-годишна възраст. Школата е една от най-големите в страната, а участниците в нея са хора с различни професии.
От днес, 8 август, билетите за събитието ще бъдат пуснати и онлайн. Концертът се промотира безвъзмездно от фирма “Авточойс” ООД, официален представител на “Фолксваген” за Централна и Северна България.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново