Езически ритуали и пазар за роби показват в Никополис ад Иструм

Публикувано на ср, 29 юни 2022
223 четения

Възстановки и езически ритуали включва програмата на тазгодишното, пето издание на античния фестивал “Нике – играта и победата”. Той ще се проведе на 16 юли в археологическия резерват Никополис ад Иструм край Никюп и ще събере реконструктори и занаятчии от цяла България.
Откриването на фестивала ще е в 10 ч., а половин час по-късно четвъртокласници от ОУ “Св. св. Кирил и Методий” в Г. Оряховица ще представят спектакъл, пресъздаващ основаването на града. В 11 ч. ще започне модулът на реанакторите от “Дукс Антика” – “Сакраментум Милитум”, а в 11,30 ч. посетителите ще видят възстановка на робски пазар – модул на “Втора Луцензианска кохорта”. Езическият ритуал към богинята-майка Нертус е от 12 ч., а в 12,30 ч. ще започне представянето на първата проповед на християнския мисионер Улфила сред готите. Следвайки тази линия, в 13,15 ч. ще бъде показана и късноантична литургия. В 15 ч. ще започне демонстрация на лагерите на въоръжение, построения, стоки, настолни игри, работилници за деца и “конкурс” за облекла. В 16 ч. е началото на езическия ритуал с гадаене и жертвоприношение на заложник – модул на възстановчиците от сдружение “Антична Тракия”. Половин час по-късно зрителите ще видят Късноантичен римски юридически процес, а в 17,30 ч. – на религиозен диспут между Улфила и мизийски епископ и битка. В 19 ч. ще бъде показано погребение на готски вожд, а в 20 ч. фестивалът ще завърши с концерт на дует “Ксана”, информира Йорданка Атанасова, кмет на Никюп.
Организатори на фестивала са СНЦ “Бъдеще за Никюп” и Сдружение за антични реконструкции “Mos Maiorum Ulpiae Serdicae”. Събитието се провежда с финансовата подкрепа на Община Велико Търново и партньорството на Регионалния исторически музей в старата столица.
Николай ВЕНКОВ
сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново