Експозиция представя творчески колаборации между студенти и преподаватели от пет университета

Публикувано на ср, 13 мар. 2024
125 четения

Изложба, озаглавена „Традиция и съвременност II“, ще представи творчески колаборации между студенти и преподаватели от пет университета. Тя ще бъде открита в музей „Янаки Манасиев“ във Факултета по изобразително изкуство на ВТУ на 19 март от 11,30 ч., където ще остане до 5 април. В експозицията са включени типографски композиции върху ръчно лята хартия и художествени произведения вдъхновени от В. Търново, изпълнени с дигитални инструменти. Особено интересни са творбите създадени с традиционна техника за топла обработка на стъкло, които аранжирани заедно създават арт инсталация.
„Авторите предизвикаха себе си да намерят най-подходящото изразно средство, за да изразят идеите си. Технологиите в техните ръце се превърнаха в полет на въображението и инструмент за себе-изразяване. Любопитно е как материални обекти стават предмет на духовни изживявания за творците“, разказа доц. д-р Красимира Друмева, която е куратор на изложбата. Тя допълни, че по своята същност етнографските паметници съдържат закодирани послания от генофонда на нашите предци, техните най-съкровени надежди, личностни взаимоотношения и екзистенциални представи, и точно там е извора на вдъхновение за представените произведения в изложбата. Те са творческа рефлексия на експериментиране, изследване и визуализиране на културна идентичност през призмата на нашето съвремие. „Авторите преминаха през процес на личностно съзнаване на богатството от различия в изкуството и културата, за да създадат своя оригинален творчески продукт, интересен и разпознаваем за културната общност“, каза още доц. Друмева.
Художниците, чиито творби са включени в изложбата, са студенти и преподаватели от: Warsaw School of Information Technology – Варшава, Полша, Instituto Politйcnico De Castelo Branco – Кастело Бранко, Португалия, University of Nis – Ниш, Сърбия, University of Pristina, Faculty of Arts – Косовска Митровица, Сърбия и Факултет по Изобразително изкуство, ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. Водещи на творческите ателиета бяха: доц. д-р Анастасия Тонкова, гл.ас. д-р Биляна Цанова, гл.ас. д-р Радимира Йорданова, ас. д-р Симеон Желев, ас. д-р Пламен Кондов и ас. д-р Велина Сталева от Великотърновския университет, посочи доц. Друмева.
Изложбата е резултат от работата по време на изпълнението на Еразъм+ смесена интензивна програма за студенти „Традиция и съвременност – дигитални трансформации“.

Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново