Древен ритуал на плодородието показват на Никополис ад Иструм

Публикувано на ср, 10 юли 2019
713 четения

80 български възстановчици ще се включат в четвъртото издание на Античния римски фестивал “Нике – играта и победата”.Те ще пресъздадат различни сцени от времената на Древния Рим. Ранногермански ритуал на плодородието, късноантични сватби, битки, църковен диспут и много други атрактивни демонстрации са подготвили реанакторите за посетителите на Никополис ад Иструм.
Фестивалът ще се проведе на 13 юли. Откриването ще започне в 10 ч. с представяне на групите, занаятчийски пазар и приготвяне на антична кухня на място. Организирани са и два пешеходни тура, които ще започват от Северната порта. Предвидени са игри с публиката и атрактивни занимания за деца.
“Тази година заложихме изцяло на българските възстановчици, за да им дадем шанс за изява. Искаме да наблегнем на качеството, за да правим фестивала все по-добър. Подготвили сме атрактивен ритуал с огнена клада върху сал в езерото до античния римски град. Вечерта ще има и концерт на групите “Ksana” и “Freija”. Първият дует изпълнява български и европейски фолклор, като вече е бил част от този фестивал. Вторият идва за първи път и представлява акустичен проект, вдъхновен от красотата и мистичността на Скандинавската митология”, съобщи кметицата на Никюп Йорданка Атанасова.
Събитието е част от културния календар на Община В. Търново за 2019 година. Организатори са Сдружение “Бъдеще за Никюп”, с партньори Община В. Търново, РИМ – В. Търново, Кметство с. Никюп, Сдружение “Мос Майорум Улпие Сердице” – гр. София.
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново