Директорът на “Вела Благоева” гостува във Външно министерство

Публикувано на вт, 30 ян. 2018
712 четения

Директорът на СУ “Вела Благоева” Ангел Янчев е бил с официалните гости на вечерта в памет на жертвите от Холокоста, организирана от Министерството на външните работи. Училищният шеф е единственият представител от област Велико Търново, поканен на събитието. Лично вицепремиерът Екатерина Захариева е поздравила участниците в срещата.
Международният ден за възпоменание на всички жертви от Холокоста се отбелязва от 2000 г. и винаги е на 27 януари – деня, в който през 1945 г. Съветската армия влиза в лагера Аушвиц, обясни Ангел Янчев. Тази година Външно министерство почете паметния ден с поредицата инициативи, които са част от програмата на страната ни като председател на Съвета на Европейския съюз.
Вечерта в МВнР е започнала с представянето на изложба “Отвъд дълга”, създадена по проект на Световния център “Яд ва-Шев” в Йерусалим, подготвена у нас от Посолството на Израел и Държавния културен институт към министъра на външните работи. Експозицията разказва за 36 дипломати от 21 държави в целия свят, които са спасили хиляди евреи и са направили това в разрез с всички инструкции, дадени им от техните правителства. Сред героите в изложбата българи няма, въпреки това си струва тя да бъде видяна, споделя Ангел Янчев. Той призна, че очаква съвсем скоро интересната сбирка да бъде показана и в други градове в страната, включително и във Велико Търново.
Ангел Янчев е сред малцината български учители по история, избрали да посветят своята работа на нелеката съдбата на евреите. Той е единственият педагог от страната сред учредителите на Европейската мрежа на учителите, които преподават Холокоста. Директорът на “Вела Благоева” завърши и образователен курс в Скопие, организиран от Международното училище за изучаване на Холокоста в Йерусалим.
“Необходимо е темата за Холокоста да бъде изучавана в часовете по история във възможно най-много училища и държави, защото няма съмнение, че това е една от най-мащабните трагедии на XX век. Темата е важна за държавата Израел, защото евреите са това, което са днес, именно заради този геноцид над тях и те няма да позволят светът да го забрави”, обяснява Ангел Янчев. В родните учебници Холокостът присъства веднъж в X клас в контекста на Втората световна война и после в часовете по съвременна история в XI клас, допълва г-н Янчев. Той изучава темата от години, има две публикации и две магистърски дипломни работи за Холокоста.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново