Деца и младежи се учиха и се забавляваха в библиотеката към читалище “Надежда”

Публикувано на вт, 24 авг. 2021
161 четения

Две групи деца и младежи на различна възраст научиха много нови неща, докато се забавляваха в библиотеката към читалище “Надежда” във В. Търново. Те се включиха в програмата “Помощник на библиотекаря през лятото”, която се провежда за пета поредна година. Участниците се запознаха с устройството на хранилището, отчисляваха и зачисляваха книги, подреждаха рафтовете и научиха начина на разпределяне на изданията и тяхното търсене. Те разбраха какво означават цифрите и буквите в сигнатурния етикет на всяко томче, къде се поставя печата на библиотеката и дори обслужваха читатели. Младите библиотекари разгледаха книги и вестници на век и половина, съхранявани в Старопечатния фонд на библиотеката. Участниците в програмата подреждаха тематичните витринки във фоайето, изработиха пано, озаглавено “Ябълката на познанието”, изрязваха и рисуваха уникални книгоразделители, направиха моливници от стари метални кутии, салфетки за декупаж, гланцови блокчета и хартия. Децата и младежите правиха театър на маса, четоха стихове, разкази, приказки и пиеси от известни, но непознати за тях чужди и български автори. Те прочетоха част от романа “Тайната на кулата” от Магда Борисова и гласуваха за нея в националния литературен конкурс “Бисерче вълшебно”, като получиха грамоти за почетно жури. По-големите участваха в работилницата “Рисуван текстил”, а по-малките – в “От нищо нещо с хартия и лепило”. Всички ходиха на посещение в новосъздадената епархийска библиотека към Великотърновската православна митрополия. Там библиотекарката Атанаска Симеонова им разказа подробности за стопанисването на специализирана литература и ги запозна с историята на катедралния храм “Рождество Богородично” в старата столица.
“Всяка година се стараем програмата “Помощник на библиотекаря през лятото” да е различна и винаги участниците остават много доволни. Те си тръгват научили много нови неща и обикнали библиотеката и четенето на книги. Тези, които дойдоха за първи път, обещаха да дойдат и догодина, а идващите за пореден път също изявиха желание да се включат пак”, споделиха Бисера Дживодерова и Ивелина Митева, библиотекари в читалище “Надежда”.
Тази година в програмата участваха третокласникът Георги Марков от ОУ “Димитър Благоев”, който беше и най-малкият сред всички, учениците от ОУ “Св. Патриарх Евтимий” – Росен Христов, Розана Лазарова, Максим Трифонов, Преслав Трифонов и Надежда Григорова, десетокласниците от ПЕГ “Проф. д-р Асен Златаров” – Габриела Славева, Мартина Маркова и деветокласникът Антон Христов, Михаела Борисова от ПГСТАГ “Ангел Попов”, Маргарита Стайкова от ПМГ “Васил Друмев” и Яни Митев от ПГТ “Д-р Васил Берон”.
Програмата ще бъде официално закрита на 1 септември, когато участниците ще получат сертификати за своята работа.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново