Депутатът Милен Михов дари патриотична изложба на НВУ

Публикувано на ср, 16 май 2018
131 четения

Патриотична изложба, която представя подвига на 25 български офицери, дари на Националния военен университет “Васил Левски” депутатът доц. Милен Михов. Експозицията включва 22 табла, а върху тях са събрани ликовете и кратка биография на българските герои, загинали във войните за национално обединение от началото на XX век. Десетки фотографии и факсимилета разкриват подвизите и житейските истории на достойните българи. Всички те са родени извън пределите на Княжество България.

Изложбата е постоянна и е разположена в Корпус 1 на военния вуз. Тя е изработена по идея на младежкото обединение „Даме Груев” при Македонския научен институт в София, който обединява предимно студенти по история. Научната и издирвателската работа, както и аранжирането на таблата е дело на младежите. Те са работили по под редакцията на научните работници от института. За първи път експозицията е била представена в Историческия факултет на СУ „Климент Охридски”, а после е гостувала и на други места в страната. С лични средства доц. Михов е заплатил за изработването на копия на паната, които той предоставя на НВУ.

„Смятам, че мястото на такава една изложба е във военния ни университет – наследник на първото държавно военно училище, което т.г. чества 140 години от създаването си. Експозицията трябва да бъде показвана на много места, главно в гарнизоните на военните ни сили, защото част от формированията на Българската армия днес са наследници на полкове и военни съединения, командвани от тези офицери”, обясни народният представител.

Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново