Дарител осигурява владишки трон за църквата “Възкресение Христово”

Публикувано на вт, 20 февр. 2018
437 четения

Анонимен дарител ще помогне за закупуването на владишки трон за църквата “Възкресение Христово” във Велико Търново. В момента такъв в храма няма, но предстои да бъде поръчана изработката му, след като частен дарител е поискал да помогне за обзавеждането на най-новия храм в града. Масивната църковна мебел ще бъде изработена в Пловдив, където е направена и олтарната преграда, разказа отец Петър Иванов, който служи в храма “Възкресение Христово”.
Преди няколко месеца църквата получи от дарители четири проскинитарии, а през лятото бе монтиран полилей, дарен от народния представител Весела Лечева. Осветителното тяло бе доставено също от Пловдив.
Първата копка на храма “Възкресение Христово” беше направена през 1997 г., а проектът е дело на покойния арх. Теофил Теофилов. Църквата се простира на около 280 кв. м застроена и 630 кв. м разгърната площ. През 2005 г. по инициатива на покойния Драгни Драгнев беше регистрирано гражданското сдружение “Свети Георги Победоносец”. В името на новостроящия се храм се обединиха известни великотърновски интелектуалци и бизнесмени. Така само за няколко години със средства от дарители бяха събрани над 800 000 лв. и църквата беше завършена.
През 2007 г. побратименият на Велико Търново руски град Твер подари на Великотърновската митрополия три позлатени кръста за куполите на църквата. Четири камбани бяха дарени от Руската патриаршия, като преди това бяха осветени от Волоколамския митрополит Иларион, председател на Отдела за външно-църковни връзки и постоянен член на св. Синод на Руската православна църква.
В момента изписването на храма е най-важната дейност, която трябва да бъде предприета, както и довършване на отоплителната инсталация, тъй като в момента храмът не се отоплява, отбеляза свещеникът. Църквата все още не е постоянно действаща и работи само в неделя, както и на големите християнски празници.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново