Бляскава предпремиера събра киномани във Велико Търново

Публикувано на ср, 6 апр. 2022
1193 четения

Бляскавата предпремиера на анимационния филм „Пътешественикът: С гласа на Петър Байков“ събра десетки любители на киното в Mall В. Търново. На нея присъства уникалният талант, дублирал сам абсолютно всички герои в продукцията, както и главните продуценти за България – Цеци Демиркова-Харпър и съпругът й Марк Харпър, работещ от 20 години за различни филмови компании, сред които „Сони пикчърс“, „Юнивърсъл студио“, Лайънс гейт“ и др. Всички те се срещнаха с публиката преди прожекцията, говориха, раздаваха автографи, снимаха се, а накрая изгледаха филма заедно със зрителите в киносалона.

„Аз съм родена и израснала във В. Търново и много обичам моя град. Затова исках да представим филма първо тук“, каза Цеци Харпър. Той е направен през 2019 г., когато е пуснат по всички кина в САЩ. До момента е преведен на 29 езика, а България е 30-та държава, в която е дублиран и пуснат за разпространение. Страната ни обаче е единствената, в която всички герои са озвучени от един човек. Петър Байков преправя гласа си като близо 50 различни персонажа. Той дори сам прави хорово изпълнение, записвайки няколко различни гласа и сглобявайки ги впоследствие, пояснява великотърновката, която в момента живее в САЩ.

„Още от 2019 г. имахме за цел да направим този филм на български език, но не знаехме точно към кого да се обърнем. Миналата година, когато бяхме в България, поразпитахме в различни компании и две мои приятелки се оказаха големи почитателки на Петър. Бяха го гледали в телевизионния формат „България търси талант“. Пуснахме си някои негови видеа и решихме да му напишем имейл, за да видим дали ще ни отговори“, разказа Цеци Харпър. Само след час се получава обратен имейл, в който Байков пише, че е гледал този филм на английски и приема предложението им. Така през месец септември 2021 г. сключват договор и работата по озвучаването на продукцията на български език стартира. Петър прави дублажа само за около 4 седмици, но цялостното сглобяване отнема общо 7 месеца.

Филмът е създаден по историята на Джон Бъниан от 16 век, която авторът написва, докато е в затвора в Англия. Тя е като алегория за това как всеки един от нас е пътешественик на тази земя и преодолява различни препятствия, с които се сблъсква. Книгата е преведена на над 200 езика и е една от най-продаваните в света, разказва Цеци Харпър.

Невероятният Петър Байков е на 24 години. Самоопределя се като човек с много мечти и голяма любов към изкуството. Казва, че талантът му да преправя гласа си датира още откакто се помни. Днес умението му се е превърнало в негова професия, призвание и любов и смята да продължи да се занимава с това докато вижда радостта в очите на хората.

„За мен всеки следващ филм е предизвикателство и възможност да ставам все по-добър и съм много благодарен за участието си в тази продукция, която е най-мащабна от всички, по които съм работил досега“, сподели Байков, като припомни, че това е петия филм, в който сам дублира абсолютно всички роли. Младият талант казва, че обича предизвикателствата и трудностите, защото така успява да надгражда и подобрява уменията си. Затова той приема възможността без никакви колебания и я чувства като поредна сбъдната мечта да зарадва малки и големи с една вдъхновяваща, красива и вълшебна история. Любимият му герой от „Пътешественикът“ е Християн, който усеща като най-близък до себе си. „Когато си в някоя роля ти трябва да я приемеш напълно и да я допуснеш до сърцето си, така че обичам и всеки друг персонаж, който играя, дори и злодеите“, добавя Петър.

За участието си в „България търси талант“ младият мъж споделя, че всяка една възможност идва в точния момент на творческия път на човек и той се радва, че е могъл да се появи на българската сцена и да постави началото на своята кариера. Сега Байков се чувства като гражданин на света и навсякъде, където има изкуство, е като у дома си.

“Пътешественикът: С Гласа на Петър Байков” е американско-българска пълнометражна анимация, продуцирана от БТВ Студиос и СНЦ “Промяна в Поколението“. Историята разказва за Християн, който за да спаси семейството си и жителите на своя град от предстояща война и разруха, е принуден да избяга и да тръгне сам на дълго и осеяно с опасности пътешествие към тайнствено царство. След като намира книга, която му показва пътя до там, той е решен да преодолее всяко препятствие, с което злия Аполион се опитва да го спре. По време на пътуването си, Християн преживява вълнуващо приключение, среща нови приятели, но и не по-малко врагове, които разкриват пред него един нов и неподозиран свят на вълшебства и тайни за това как може да намери спасение в мистериозното Царство.

Николай ВЕНКОВ

сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново