Биенале на църковните изкуства събира творби от страната и чужбина във В. Търново

Публикувано на вт, 10 окт. 2023
163 четения

Осмо международно биенале на църковните изкуства ще събере творби на художници от страната и чужбина във В. Търново. То ще се проведе в залите “Рафаел Михайлов” от 18 до 9 ноември и ще премине под мотото “Църковните изкуства в духовната култура на съвременна Европа”. Фокусът ще бъде поставен върху съвременното творчество на автори в областите иконопис, стенопис, дърворезба, мозайка и др. Биеналето включва мащабна изложба, конференция, презентации, дискусии и няколко съпътстващи събития. След приключване на форума, с творбите ще бъде издаден двуезичен българо/английски електронен каталог, включен в националния референтен списък с научни издания и достъпен на сайта на Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”, и ще бъде заснет документален филм за интернет платформите.
Право на участие в биеналето имат български и чуждестранни художници, които приемат регламента и биха се включили с: иконопис – до три творби, стенопис и мозайка – до три творби в материал или три табла с фотоси, или проекти на реализирани творби, дърворезба – до три творби или три табла с фотоси и проекти на реализирани творби, утвар, текстил, графика, миниатюра и други – до три творби. Представените произведения и табла с фотоси трябва да са в подходящ за експониране вид, а на гърба им да присъства етикет с: име на автора, телефонен номер, наименование на произведението, година на създаване, размери, материал, техника на изпълнение, стойност (задължителна за оригиналите). Транспортните разходи по приемане и връщане на творбите са за сметка на участниците. Всеки автор получава сертификат за участие в биеналето, а електронният каталог се публикува в сайта на Великотърновския университет: www.uni-vt.bg и в сайта на Православен богословски факултет: http://pbfvt.pravoslavie. bg, посочват организаторите от Катедра “Църковни изкуства” на Православния богословски факултет при ВТУ и Сдружение “Икона”, със съорганизатор Община Велико Търново.
Изложбата ще бъде открита на 18 октомври от 17 часа, а на 10 и 11 ноември творбите ще бъдат връщани лично или на посочения от автора адрес, поясняват организаторите. За отличените творци ще има награден фонд: Награда на Великотърновския университет, Награда на СБХ, Награда на Регионална библиотека “П. Р. Славейков” – Велико Търново, и Награда на “Демакс” АД.
Партньори на биеналето са: Съюз на българските художници, Представителство на СБХ – Велико Търново, Света великотърновска митрополия, Светогорски център “Агиоритики естия”, Регионална библиотека “П. Р. Славейков” – Велико Търново, ХГ “Борис Денев” – Велико Търново, и др.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново