Автори от три държави представиха арт инсталации и интерактивни скулптури

Публикувано на пт, 8 юли 2022
2931 четения

Арт инсталации от материали, съществуващи в природата или носещи екологични послания и интерактивни музикални скулптори, бяха представени в съвместната изложба “Павликени и светът”, експонирана в местното читалище “Братство”. Тя бе открита от представители на организаторите – инж. Емануил Манолов – кмет на община Павликени, и Тодор Тодоров – председател на фондация “Аматерас”.
Експозицията включва творби на 7 автори, участвали в пленера в Павликени от 2 до 8 юли. Това са Верена Фрейдрих, Ирене Хопенбергер, Беата Мария Вьолц, Лори Галиц, Брюно Давид от Германия и Франция и организаторите от българска страна Тодор Тодоров и Даниела Тодорова.
Изложбата се фокусира предимно върху инсталационни произведения, свързани с природната среда и нейното опазване. Авторите в това издание се отличават с предпочитанията си към дърво, хартия, слама, натурални растителни влакна от различни култури, текстил и рециклирани обекти. В експозицията са включени и интерактивни музикални скулптури на Тодор Тодоров от неговата последна колекция, представена в Брюксел през месеците април и май 2022 г.
Проектът “Павликени и светът” се провежда за 11-и път и през годините представи десетки автори от различни държави. Така беше създадена стойностна колекция от произведения на съвременното изкуство, което я нарежда сред редките явления в България. Подобен тип сбирки са много важни за развитието на междукултурния диалог с различни държави и същевременно обогатяват културния живот извън столицата. В колекцията има произведения от различни стилове и течения в различни медии – скулптура, живопис, графика, хартиено изкуство, керамика, инсталация рисунка, дигитални изображения, фотография и обекти, изградени в смесени техники, припомнят организаторите. Големият брой творби предстои да бъдат представени заедно като цялостна експозиция пред обществеността на Община Павликени, но по-важната цел е те да достигнат и до различни публики в страната и зад граница, добавят те.
Изложбата, организирана от Община Павликени, Фондация “Аматерас” и НЧ “Братство”, е с вход свободен и ще може да бъде разгледана до 2 септември.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново