Австрийски композитор присъства на световната премиера на своята опера във Велико Търново

Публикувано на ср, 20 мар. 2024
208 четения

Австрийският композитор Хелмут Нойман присъства на световната премиера на операта си “Хората на Борг”, която се състоя в Музикално-драматичен театър “К. Кисимов” във В. Търново. Тя е написана през 1981 г. в 12-тоновата музикална система и бе реализирана от международен екип.
“Този съвместен проект е стремеж към разширяване на културните връзки между Австрия и България, към обогатяване репертоара на Великотърновския музикално-драматичен театър и издигане имиджа на града ни като историческа и духовна столица на България”, подчерта Васил Вълчев, директор на МДТ “Константин Кисимов”. В началото на спектакъла той благодари на целия екип за оказаното доверие и връчи на Хелмут Нойман плакет с юбилейното лого и юбилеен албум на Великотърновския театър.
В своето приветствие към присъстващите на премиерата Нейко Генчев, зам.-кмет на община Велико Търново, подчерта, че връзките между България и Австрия са дългогодишни и двете страни са обвързани чрез историята и настоящето, чрез традициите и културата си. Той припомни, че столицата на Австро-унгарската империя е естественият път, по който европейското влияние пристига в страната ни, както и че още преди Възраждането много будни българи учат във Виена, там се настаняват немалко наши търговци, занаятчии и това е мястото, където се печатат първите български книги , които до 1878 г. са 334 на брой. Генчев допълни, че роденият във Виена княз Фердинанд успява бързо да превърне страната ни в една от най-бързо напредващите европейски държави, а за облика на София и на други градове в следосвобожденска България принос имат австрийските архитекти. Във Виена през 2025 г. българското студентско дружество и културно-просветната организация “Св. Кирил и Методий” ще навършат 80 години от създаването си. Там – в световната столица на класическата музика, са творили и големи български музиканти като Димитър Узунов, Тодор Мазаров, Гена Димитрова, а днес и родената във В. Търново Красимира Стоянова, посочи още Генчев.
Музикалното събитие във В. Търново беше организирано от Австрийско-българското дружество, Община Велико Търново, Сдружение за култура “Лилавият лебед” във Виена, Международно дружество “Елиас Канети” в Русе и Музикално-драматичния театър в старата столица, под почетния патронаж на Андреа Икич-Бьом, посланик на Република Австрия у нас.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново