Артисти от девет държави правиха изкуство сред природата в Габровци

Публикувано на пн, 22 юли 2019
1008 четения

Артисти от 9 държави правиха изкуство сред природата в търновското село Габровци. Общо 15 автори участваха в осмото издание на Международния симпозиум “Изкуство – природа”. Всички те са утвърдени имена в областта на лендарта и творят само с природни материали. В продължение на две седмици художниците работиха сред природата, като използваха клони, камъни, дървета, листа, мъх, дори глина, за да реализират идеите си. Някои от артистите разположиха своите творения и в изоставените класни стаи на старото училище в Габровци. Бившето ТВУ ентусиастите от Артгрупа “Дупини”, които са и организатори на форума, превърнаха в своя творческа база още през 2014 г. Симпозиумът т.г. се реализира с финансиране по програма “Изкуство и култура” на Община В. Търново, а от ДГС “Болярка” са предоставили дървен материал.
Няколко артинсталации са успели да създадат в гората над старото училище Лий Куей Чзи от Тайван и Луа Ривера от Мексико, която от няколко години също живее в азиатската страна. Двамата често работят в творчески тандем и обикалят света, за да творят в областта на лендарта, а сега за първи път са в България. Слънчев хамак, оформен от клони, треви и мъх, е “опънал” между две дървета Лий. Недалеч от него своята композиция “Пилигрими” е разположила Луа. Провокирана от многобройните голи охлюви, които видяла в гората, нейните движещи се фигури, сглобени от клони, са с тази форма.
Няколко опънати въжета със завързани по тях пръчки оформят инсталацията “Духът на гората” на Луа Ривера. Интересното е, че клоните са оцветени в бяло и се въртят благодарение на вятъра. Съвсем на близо Лий е успял да овладее една от естествените дупки в местността с клони, превърщайки я в горска вълна. Негова е и най-голямата конструкция, създадена по време на тазгодишния симпозиум. Той е оформил от клони оригинална “Горска градина”, изградена чрез преплитане на материалите и собствената им тежест. Артинсталацията е с дължина 26 м и широчина 6 м, а на височина достига 2 метра.
Няколко композиции на двамата автори има и в класните стаи на училището. С природни материали – цвят от магарешки бодил, мъх, жълъди и др., Лий е “нарисувал” върху старата черна дъска органичен пейзаж на местната река. Луа пък е експериментирала с многобройните черепи на птици, които е намерила в старото школо. На входа на един от кабинетите тя е разположила ефектно гнездо от цветя, треви и сено.
Изкуството на Севил Сайги от Турция е добре познато в България. Художничката е от Истанбул и преподава изобразително изкуство в един от университетите в мегаполиса. За първи път идва у нас през 2008 г. за симпозиум по артколаж в Пловдив, а след това се е представяла и в две изложби – в Добрич и в Ст. Загора. Сега за първи път се включва и във форума “Изкуство – природа” в Габровци. За основа на своите творби Севил обикновено използва словото. Този свой запазен знак тя е оставила и в търновското село. В една от класните стаи, вдъхновена от постоянното движение на птиците, които влизат и излизат през липсващите прозорци, авторката е изписала с клечки върху една от стените “Съобщение на езика на природата”. Нейните оригинални послания стоят и в един от гаражите заедно с цитат на Ницше. Друга нейна композиция в гората носи името “Да се покатерим със съчки!”.
С истинска пещ за пици, изградена по старинна технология, е изненадал своите колеги Кристиан Сеушан от Румъния. Съоръжението е направено от глина и други материали, събирани наоколо, а в него могат да се пекат до 20 пици на ден, разказа творецът. От тази пещ излизат най-вкусните пици, похвалиха го другите автори.
Оказа се, че Кристиан, освен художник, е и катерач, а няколко години е работил и като готвач в Италия. На една от безкрайните поляни в Габровци той е измайсторил огромно иглу, до което се стига по лабиринт от отъпкана трева. Исках да направя този дом, защото номадите винаги се нуждаят от място за подслон, сподели авторът. Вечерта той запали огнището в дома, тъй като, по думите му, пушекът е символ на духа на една къща.
Сред участниците в симпозиума са сестрите Марина и Александра Ангелови заедно с тяхната майка Лидия Къркеланова, която е сценограф на търновския театър. Лидия и Алекс са сред членовете на “Дупини”, а Марина идва на форума като представител на Италия, където живее от години и развива собствен бизнес. Александра е третокурсничка в специалност “Метал” в Националната художествена академия в София, където сестра ѝ по-рано е завършила керамика. Освен самостоятелни творби, двете са направили и обща композиция, която носи името “Път към знанието”. Тя е разположена пред главния вход на старото училище и е сглобена от плоскости паркет, извадени от изоставените класни стаи.
В симпозиума участват още Дияна Йовчева от Великобритания и България, Лора Пармакова и артистите от “Дупини” Румен Димитров – Попа, Цвети Максимова, Катерина Милушева, Румен Рачков, Орфей Миндов, Кирил Георгиев и Славчо Славов. Те имат и седем асистенти, двама от които са от Италия. Гости на артсъбитието са Сю Спейд от САЩ и Жан-Франсоа Паке от Белгия.
По традиция форумът завърши с Ден на отворените врати в петък, когато десетки почитатели на изкуството дойдоха в китното селце, за да видят причудливите и очарователни скулптури и арт инсталации. Вечерта своя спектакъл представиха артистите от френската пътуваща циркова трупа “Амбулантен театър”. Те водят номадски начин на живот и пътуват с няколко каравани и пет коня. Тръгнали са в началото на лятото от Франция и са минали през Испания. От ромски семейства в Пловдивско са закупили и каруца, която също е част от антуража им.
Златина ДИМИТРОВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново