Аличе Капалди от Италия спечели голямата награда на 21-я конкурс „Сребъран Янтра”

Публикувано на чт, 5 окт. 2023
216 четения

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

22-годишната италианка Аличе Капалди спечели Голямата награда на 21-я Международен конкурс за млади изпълнители на популярна песен „Сребърна Янтра” – авторска статуетка и парична премия от 1000 евро. Престижният музикален форум събра от 28 септември до 1 октомври във В. Търново 90 талантливи изпълнители от 5 до 25 години от Италия, Малта, Молдова, Румъния, Украйна и България, разделени в 4 възрастови групи и още 15 пеещи семейства в категориято „Family Group”.
Начело на международно жури отново застанаха голямата Силвия Кацарова и проф. Сребра Михалева, а останалите членове бяха: маестро Роко Палацо (Ит), Евелина Бейти (Малта), проф. Родика Рошиору (Мол), Паскал(България) и младите попълнения – 22-годишните Марта Верекия (Ит) и Доминик Симионеску (Рум). По здравословни причини у нас не пристигна представителят на Португалия Нуно Фигуейра.
„Изключителна конкуренция в резултат на проведената предварителна селекция, ярки и запомнящи се гласове, впечатляваща визия и огромно желание за изява на сцената – така най-кратко бих определила впечатленията си от конкурса. Журито бяхме много затруднени да избираме пръв сред първи във всяка група, особено в 3-та, където поне половината бяха достойни само за първи места”, сподели Силвия Кацарова.
Първата от трите големи специални награди в конкурса – „Награда на Кмета на Община Велико Търново” бе спечелена от талантливата и много атрактивна представителка на Румъния – Наталия Бендре от гр. Орадея.
„Наградата на Председателя на Великотърновския Общински съвет” бе присъдена на Александър Момински от В.Търново, който сам си акомпанираше на пиано.
„Наградата на Областния управител” също остана във В. Търново. Тя беше присъдена на талантливата Василена Василева.
Победители в комплексното представяне в своите възрастови групи станаха: Виктория Перверзев (Молдова), Кристина Енчева, Виктория Илиева и Ана Солонари (Молдова), а при пеещите семейста – сем. Жаклин и Николай Костадинови от Бургас.
Наградата за най-малък участник получи 4-годишната Анастасия Шаблиовчик от Сибиу, Румъния.
Ето и носителите на Наградата за „Най-добро изпълнение на българска песен” по групи: Валентина Ванева(Пловдив), Андрей Видев (ГО), Виктория Каменчева (Пд) и Виктория Манева (Панагюрище).
С наградата за „Най-добро изпълнение на песен на роден език” бяха отличени: очарователната Одри Шкембри (5г., Малта), Антония Фуля (Рум), Лоренцо Вендитти (Ит) и Рафаеле Кастеллучи (Ит).
В категорията „Песен на чужд език”, където бяха изпяти най-красивите световни хитове, журито отличи Сияна Славчева от Добрич, Бианка Харабаджиу (Мол), Жаклин Костадинова от Бургас и Николай Иванов от Казанлък.
И тази година пеещите семейства допълниха с ярки цветове пъстрата картина на конкурса „Сребърна Янтра”. Не само като количество, но и като качество те зарадваха всички, които бяха в МДТ „К. Кисимов”. Само от В. Търново се изявиха три семейства – сем. Ганчеви, Василеви и Иванови, всички от ДЕС „Румина”. Това бе и основната мотивация на организаторите да отличат всички със заслужени награди. След носителите на Трофея в групата – сем. Костадинови от Бургас, първите места в двете подгрупи извоюваха: във FG_A сем. Кристина и Емил Енчеви от Г.Оряховица и Радина и Георги Папазови от Пловдив, а във FG_B – изцяло триумфът бе на пловдивчани – сем.Виктория, Стилиян и Радослав Илиеви и Георги Иванов& Ивана Шекерова. Със своите изпълнения на гала концерта те трогнаха всички до сълзи – перфектни музиканти, отлични певци и…актьори. Ивана Шекерова ще може да гледате дълго на екрана на NOVA телевизия в новия сериал „Клетката”, чиято премиера съвпадна с откриването на „Сребърна Янтра”.
Двете специални гостенки на конкурса Доминик Симионеску и Марта Верекия, поднесоха изключително приятна изненада на гала концерта по време на своите минирецитали. И двете певици, макар и само по на 22 годиин, вече са звезди в своите страни, но пътят им през годините три пъти е преминавал с успех на сцената на „Сребърна Янтра”. Румънката Доми Симионеску изненада всички с песента „Да започнем отначало” на чудесен български език, а заедно с Марта изпяха в дует вечния италиански хит “Perdere l`Amore”.
При голям интерес премина и програмата за 1 октомври – Световен ден на музиката, в която организаторите предложиха безплатен мастер клас на маестро Роко Палацо (Ит) и Garden party с коктейл и празнична торта на откритата сцена в парк „Асеневци”.
„21-то издание на „Сребърна Янтра” вече е в историята. Искам да благодаря на всички, които помогнаха за неговото реализиране – Община В. Търново за финансовата и логистична подкрепа, на „Зонта” клуб и „Лайънс клуб – Янтар”, осигурили наградите на победителите в 3-та възр. група и кат. „Пеещи семейства”, на „Царевград Търнов” за традиционната награда в 4-та възр. група – „Уикенд за двама”. Благодарна съм на всички, „замесени” в магията, наречена „Сребърна Янтра”, но за съжаление тук не може да изброим имената им. Благодаря на професионалното и на детското жури, на танцовите състави, фотографите и прекрасните ни водещи. Поклон пред участници и вокални педагози! Нека Янтра бъде още по-пълноводна и да прелива от младост, талант и красота и през следващите години”, развълнувано сподели за нас създателят, продуцентът, гл.органиазтор и директор на конкурса Румяна Начева.

Сн. Йоана БОЯДЖИЕВА
Николай ХРИСТОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново