Акордеонистите от СУ “Емилиян Станев” с редица успехи от множество конкурси

Публикувано на пн, 29 мар. 2021
576 четения

Редица успехи от множество силни конкурси завоюваха акордеонистите от СУ “Емилиян Станев” във В. Търново. Възпитаниците на учителя Станимир Демирев са Иван Кидиков, Валентин Тодоров, Валентин Гавраилов и Маргарита Мирчева, като последните трима свирят и в трио “Дисонанс”.
От месец септември 2020 г. досега те участват в няколко конкурса, които се провеждат онлайн или в смесена форма с присъствена част. Последният е много мащабен и е организиран от Могильовската държавна консерватория в Беларус. Там възпитаниците на Демирев спечелиха едно второ място на Валентин и две трети места за Иван и трио “Дисонанс”. В конкурса участват изпълнители от над 10 държави от Източна Европа и предвид огромната конкуренция техният ръководител остава изключително изненадан от постигнатия успех.
През февруари талантливите акордеонисти от СУ “Ем. Станев” участват в други два конкурса. Единият е организиран от Европейската асоциация на фолклорните фестивали и Санктпетербургския университет по изкуства и култура. Той е озаглавен “Златни клавиши” и в него учениците на Демирев се справят блестящо в конкуренцията на участници от Китай, Монголия, Полша и много други държави от цял свят. Валентин Тодоров отново завоюва първо място, Маргарита и Валентин Гавраилов се нареждат втори, Иван е трети, а “Дисонанс” също печели второ място. Конкурсът е специфичен, тъй като в него се изпълнява само фолклорна музика, а не концертни пиеси за акордеон, уточни Демирев. Втората надпревара, в която паралелно участваха неговите възпитаници през февруари, носи името “Звездите на Копенхаген” и се провежда в Дания. В нея се състезават млади музиканти от цяла Европа и конкурсната програма продължава над 3 часа. В нея Валентин Тодоров печели първо място, другите трима се класират трети, а триото печели второ място.
През месец ноември 2020 г. Валентин Тодоров участва и в Световната купа по акордеон, която е най-силният форум на планетата. Надпреварата се проведе във Франция и събра над 5 хил. инструменталисти. До нея се допускат само акордеонисти, преминали предварителен кастинг във всяка държава. Така България е представена само от Валентин и едно момиче от Плевенското музикално училище, с гордост споделя Демирев.
“Онлайн подготовката в условията на пандемия определено ни затруднява. Опитвам се, доколкото е възможно, да задържа вниманието на учениците върху изкуството и подготовката за конкурсите е стимул за тях. Старая се да участват почти всичките ми ученици и за моя радост те се представят добре, като повечето пъти заемат призови места. Родителите много ми помагат и подкрепата им е изключително важна за мен и децата, за което съм им благодарен”, споделя Демирев, който посочва и трудностите в осъществяването на записите за онлайн конкурсите, с които музикантите му също се справят успешно.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново