850 участници от 9 държави идват за конкурса „Звукът на времето“

Публикувано на чт, 16 май 2024
96 четения

850 деца и младежи на възраст от 4 до 30 години от 9 страни ще вземат участие в единадесетото издание на Международния конкурс за вокално и инструментално изкуство „Звукът на времето“. Освен домакините, в надпреварата ще се включат и гости от Германия, Австрия, Румъния, Украйна, Молдова, Турция, Китай и Япония. Участниците са разделени в 6 възрастови групи и ще мерят уменията си в два раздела: „Вокални изпълнители“ и „Инструменталисти“. Както всяка година, талантите ще се състезават за двете най-големи награди в конкурса: “Гран при Вокални изпълнители” и “Гран при Инструменталисти”, придружени с парична премия от 500 лв. Освен двете статуетки, за състезателите са подготвени купи за първото място във всяка възрастова група, а също медали, дипломи и специални награди, осигурени от спонсори и партньори. Фондация „Консонанс“ и Къща-музей „Панчо Владигеров“ – София, предоставят специална награда – монографията „Панчо Владигеров“ от Евгени Павлов Клостерман и оригинални сувенири. Проф. д-р Александър Василенко осигурява специални награди два диска с Клавирни цикли, посветени на Любомир Пипков.
Целта на конкурса е да се насърчат децата, занимаващи се с изкуство, както и да се осъществи музикално-културен обмен. В осемдневната културна програма има включени концерти, майсторски класове, благотворителни арт работилници и уъркшопове. Организиран е и майсторски клас по флейта с проф. д-р Айля Улудере. Ще има и няколко концерта, в които ще се включат и част от лауреатите в настоящото издание на конкурса.
Председател на журиращата комисия при вокалните изпълнители е Иван Лечев, а при инструменталистите проф. Борислава Танева. По време на събитието ще бъде споделена и една благотворителна кампания, подкрепяща борбата с рака на 28-годишната София Христова .
Официалното откриване на конкурса е на 17 май от 9,00 часа в Младежкия дом, зала 30. Програмата на инструменталистите е от 17 до 19 май, а на вокалните изпълнители от 6 до 9 юни. Участниците ще могат да се включат в конкурса както присъствено, така и онлайн.
Събитието е включено в културния календар на Министерството на културата и Културния календар на Община Велико Търново, като е съфинансирано по Програма „Култура“ от Административна програма “Календар на културните събития” на Община Велико Търново. Организирано е от Сдружение “Елита” с арт директор г-жа Петя Василева.
За всички участници в конкурса “Звукът на времето” Община Велико Търново осигурява безплатен вход за: Архитектурно-музеен резерват “Царевец”, Мултимедийния посетителски център и Спектакъла „Царевград Търнов – звук и светлина” в събота, 18 май, 21,15 ч., като наблюдението ще бъде от площад “Цар Иван Асен I”.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново