64 000 лв. получава търновският исторически музей за разкопки

Публикувано на ср, 13 юни 2018
178 четения

64 000 лв. получава за разкопки Регионалният исторически музей във Велико Търново от Министерство на културата. Това съобщи директорът на музея д-р Иван Църов. Средствата са за общо четири проекта, с които културната институция кандидатства за държавно финансиране. Музеят подаде проектни предложения на обща стойност 125 000 лв., но исканите суми бяха редуцирани, съобразно бюджета на министерството за aрхеологически разкопки.
10 000 лв. ще получи проектът на археолога Недко Еленски, който от близо 10 г. проучва селище от палеолита в местността Смърдеш край лясковското село Джулюница. Резултатите от проучванията в района са много интересни, макар че обектът е от III категория и е само с научно значение.
С 13 000 лв. ще бъде финансирана работата на археолога Александър Чохаджиев за продължаване на разкопките на праисторическата могила край Петко Каравелово. Проучванията там стартираха през 2009 г. и досега не са прекъсвани. Сред интересните находки са керамични съдове, няколко идола, предмети от кост и рог, типични за епохата. “Преди 2 години бяха открити и две 2-етажни сгради, което е много интересно за праисторията и се открива за първи път по нашите земи. Има догадки, че една от сградите е на 3 етажа. Подобна находка е намерена само в Турция”, разказва д-р Църов.
Третият проект, който ще получи средства за разкопки, е Никополис ад Иструм. Одобрената субсидия е в размер на 20 500 лв. Заради орязването на бюджета на обекта ще работи само дългогодишният му изследвач, а именно директорът на музея д-р Иван Църов. Той ще проучва югозападния ъгъл на форумния комплекс, където е и последната непроучена част. Мястото пази интересни архитектурни детайли, които биха помогнали за извършване на т.нар. анестелоза или процес, при който оригиналните архитектурни детайли се връщат във височината си, където са били, а липсващите им части се запълват със съвременни материали. По този начин се получават триизмерни конструкции и хората могат да се запознаят с автентичния вид на обекта, обясни д-р Църов. Според него интересът към Никополис ад Иструм продължава да расте и само за миналия месец комплексът е посетен от двойно повече туристи.
Последният проект на РИМ – В. Търново, който ще получи пари от държавата, е манастирът “Света Богородица” във Френкхисар, за който са заделени 20 500 лв. Тази година е четвъртата от проучването на археолозите проф. Хитко Вачев и Илиян Петракиев. Под църква, построена през 13 век, пострадала от земетресение и отново възстановена през 14 век, бе открита ранна византийска базилика, съществувала през 6-и век. “Богородичният манастир крие своите тайни, но с продължаващите разкопки ще бъдат проучени нови неща. Може би тази година изцяло ще бъде разкрита ранновизантийската базилика”, предполага д-р Църов, тъй като нейната западна част още не е проучена.
Министерство на културата отпуска 13 000 лв. за археологическите разкопки и на крепостта “Ряховец” край Горна Оряховица. Проектът е на археолога Илиян Петракиев от РИМ във В. Търново. Отделно за крепостта Община Горна Оряховица за четвърта поредна година осигурява финансова помощ в размер на 20 000 лв. С тях общият размер на средствата за този сезон става 33 000 лв., което ще позволи удължаване на археологическия сезон с 30-40 дена и включване на повече хора в проучването. В него ще участват не само археолози, но и студенти от ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” и ученици. През този археологически сезон усилията на експертите ще бъдат насочени в района на западната порта, където пластът е най-дебел, тъй като към момента са проучени само горните два, разказа арх. Илиян Петракиев. Екипът ще работи също и във вътрешността на крепостта в различни сектори.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново