61 военни графики на Борис Денев показват в Художествената галерия

Публикувано на ср, 7 февр. 2018
482 четения

61 графични творби на военна тематика на Борис Денев представят за първи път в изложба в Художествената галерия във Велико Търново. Експозицията под наслов “Фронтови етюди” е посветена на 135-годишнината на обичания художник, а официалното откриване е днес от 18 часа. 30 от произведенията са предоставени от Националния военноисторически музей, а останалите са притежание на търновската галерия.
“Борис Денев е всепризнат майстор на пейзажа. Особено любима негова тема е родният Търновград с романтиката и очарованието на старинната архитектура. Наред с това той е с респектиращи успехи в областта на баталната живопис. Сега избрахме да представим нашия патрон в по-различна светлина – с рисунките му от войните. Художникът е участвал в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война като военен художник. Творбите, които създава на фронтовата линия, са от изключително значение както в исторически аспект, така и като художествени произведения на изкуството. Той е един от най-добрите рисувачи с моливната техника”, обяснява директорът на културната институция Николай Сираков. Той допълни, че повечето рисунки са направени с молив, а останалите – с креда, въглен и пастели.
“През есента на 1912 г. избухва Балканската война. Започват сурови войнишки дни и нощи. Заедно с други родолюбци Борис Денев тръгва по пътищата на войната, за да остави в творбите си паметни знаци за храбростта, героизма и саможертвата на българския войник. С огромна любов художникът пресъздава в скиците и рисунките си образа на обикновения човек, облякъл войнишки шинел, неговата упоритост и издържливост, вярата му в победата”, разказва Сираков.
В затишията между сраженията Борис Денев увековечава в стотици ескизи, скици и рисунки бойната слава на България и подвизите и саможертвата на нейните синове, от които рисунки и ескизи по-късно се раждат вълнуващи художествени произведения. Така се поставя началото на нов жанр в българското изкуство – баталният. Благодарение на Борис Денев за първи път в българската батална живопис на пиедестал е поставен обикновеният войник с неговите душевни преживявания и бит, тежестите и несгодите, които изпитва по време на война. Преживяното оставя дълбоки и тягостни следи в живота на художника. По време на Балканската война той прави около 200 рисунки с молив. Освен баталните сюжети в тях има и пейзажи от посетените места – “Лозенград”, “Град Сарай”, “Град Странджа”, “Село Караджакьой” и др. След демобилизацията на 20-и пехотен Добруджански полк Борис Денев преминава в запаса на същия полк по силата на Заповед № 34 от 12 август 1913 г. Тръгва си награден с орден за храброст IV степен и повишен в чин ефрейтор.
“Малцина знаят, че Борис Денев е писал фейлетони, по донос е арестуван през 1944 г., като прекарва пет месеца в Софийски затвор и пет месеца – в дупнишки лагер, без да бъде съден. Освобождават го през 1945 г., но му забраняват да се занимава с живопис на открито, определен е с думите “народен враг”. Изключен е от Съюза на българските художници, а по-късно – реабилитиран”, припомни директорът на галерията.
Изложбата “Фронтови етюди” се организира от Художествена галерия “Борис Денев” със съдействието на Община Велико Търново и Националния исторически музей. Търновци и гостите на града ще могат да се запознаят с военното творчество на бележития художник до 27 февруари.
Златина ДИМИТРОВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново