25 дарители, сред които и “Янтра ДНЕС”, има библиотеката на читалище “Надежда”

Публикувано на пн, 29 ян. 2018
181 четения

Над 12 000 посещения на читатели отчита за 2017 г. библиотеката на читалище “Надежда” във Велико Търново. Фондът разполага с близо 47 000 библиотечни единици, което превръща културната институция в предпочитано място за великотърновци.
25 са били дарителите на библиотеката през миналата година, а сред тях е и в. “Янтра ДНЕС”, показва справката на читалищното настоятелство. Отчетът беше представен на отчетно-изборното събрание в края на миналата седмица, когато в салона на институцията се събраха членовете на читалището.
Срещата започна с откриването на изложбата “Между Бога и храма”, която представя снимки на някои от камбаните в българските манастири и църкви. Експозицията е част от проекта за цифровизация на културното наследство, по който работиха Институтът по математика и информатика към БАН в старата столица, заедно с Регионалния исторически музей, библиотеката, Института по фолклор, ВТУ и др. По проекта вече са цифровизирани по-голяма част от камбаните в страната, създаден е звуков архив, който пази мелодията на всяка камбана, описани са всички камбани, които представляват културна ценност и на всяка от тях е направен паспорт.
Библиотеката е включена в регистъра на Обществените библиотеки в България и разполага с интернет в читалнята, където през лятото беше проведена инициативата “Помощник на библиотекаря”.
Момчета и момичета на различна възраст и от различни училища работиха в читалнята, участваха в конкурсите за рисунка и в Коледната работилница, организирана от библиотекарите в читалището.
По традиция библиотеката продължава да извършва книгонос в клуба на запасните офицери “Болярка”, всяка седмица събира малки и пораснали читатели в читателския си клуб и подпомага организирането и провеждането на детския литературен конкурс “Детство мое”.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново