Зарибяват ученици с нова дизайнерска дрога

Публикувано на пн, 22 май 2023
1152 четения

Наркотичният чай е сред най-новите видове дизайнерска дрога, разпространявана в региона. За това разказа главен инспектор Костадин Костадинов, началник сектор „Борба с организираната престъпност“ при Областна дирекция на МВР – В. Търново. Това е психоактивна смес за пушене, която съдържа компоненти от растителен произход като тютюн или чай, напоени с концентриран разтвор на изкуствения наркотик JWH-018 от рода на канабиноидите. Обработеният по този начин наркотик води до прекомерна психическа и физическа зависимост, а пристрастяването е изключително бързо. Само за два месеца обаче употребата на този чай води до нарушения на зрението, проблеми с дихателната, кръвоносната и отделителната система и други сериозни поражения върху организма. Това го прави и една от най-опасните дизайнерски дроги. Веществото, с което се напоява чаят се внася най-често от Китай. За съжаление, това вещество не се улавя от обучените кучета, а често не се установява и от апаратите за тестване на шофьорите, а само чрез кръвна проба. Признаците при употребата на този чай са превъзбудено състояние, повишено кръвно налягане, а след първоначалната еуфория се появяват апатия и сънливост.

„Най-голям дял на разпространение и употреба на наркотици на територията на нашата област има канабисът. Други вещества, които се използват от по-дълъг период в региона са кокаин и хероин, но в по-малък мащаб. Последното десетилетие в Европа и България се разпространява едно високорисково вещество, т.нар. метамфетамин или на жаргон пико. То има силно стимулиращо действие и се приема перорално, чрез смъркане, пушене на фолио или чрез инжектиране“, разказа гл. инспектор Костадин Костадинов.

Пико се произвежда в домашни условия, а рецептите се взимат от интернет. Получават се кристали, които имат много силно въздействие върху човешкия организъм. Към него се развива сериозна зависимост и след продължителна употреба 90 % от приемащите го получават психически разстройства.

„При производството на пико се използват препарати от битовата химия като каналин вместо натриева основа. Ползва се солна или сярна киселина от някакво производство като киселина от акумулатор, а не чисти продукти, което дава отражение на крайния продукт. Понякога той е с такова високо PH, че може да навреди дори само това, водейки до сериозни изгаряния на лигавицата“, разказа старши инспектор Стоян Любомиров от Базова научно-техническата лаборатория при Областната дирекция на МВР – В. Търново. Той подчерта, че използването на тези опасни субстанции могат да се окажат фатални дори само от първия прием.

Нова мода сред тийнейджърите е и употребата на марихуана, напръскана с препарат против хлебарки, за да се усили ефекта.

От полицията отчитат, че възрастовата граница намалява и наркотици се предлагат дори сред деца на 13-14 години. Разпространението често става чрез използването на затворени канали и социалните мрежи. За това родителите и учителите трябва да следят за промяна в поведението, депресия, нелогично поведение и други признаци и при необходимост веднага да потърсят помощ. Подрастващите посягат най-често от любопитство, скука и желание да опитат нещо ново, обясняват криминалистите. Цената на една доза от наркотичния чай е около 50 лв., а на пико грамажът варира между 60 и 80 лв. и е достатъчен за двама-трима души. Най-ниска е цената на грам марихуана – между 15 – 20 лв., достатъчен за свиването на две цигари.

От Областната дирекция на полицията допълниха още, че от април месец тази година вече е забранена употребата на т.нар. вейпове, които съдържат хексахидроканабинол (HHC) и тетрахидроканабинол (THC). Причината е, че имат психотропен ефект, наподобяващ „напушването“ с марихуана. До скоро тези електронни цигари можеха да се закупят спокойно в търговската мрежа, но с решение на Националния съвет по наркотични вещества употребата на тези вейпове вече е забранена, обясни старши инспектор Стоян Любомиров.

От началото на годината до 30 април Областната дирекция на МВР – В. Търново е разкрила 103 престъпления, свързани с наркотици. За незаконно притежаване на дрога в областта са образувани 128 досъдебни производства, като 33 от тях са прекратени.

За четирите месеца на годината са задържани над 21 кг различни видове наркотици, отчетоха от областната дирекция на полицията.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново