ВТРС ще гледа делото срещу бившия кмет на община Елена Сашо Топалов

Публикувано на вт, 20 Ное. 2012
399 четения

Великотърновският районен съд ще гледа делото срещу бившия кмет на Елена Сашо Топалов. Първото заседание е насрочено за 22 ноември. По куриозно съвпадение за същия ден е насрочен процесът срещу друг бивш градоначалник – Румен Рашев, като делото срещу него ще се разглежда от Апелативния съд в Пловдив.
Топалов е обвинен, че е превишил служебните си задължения, като е разрешил изграждането на мотописта край Елена върху 44 частни земеделски имота с обща площ около 30 дка. Разследването започнало по сигнал на един от собствениците на тези терени в края на септември м.г. Първоначално то е било наблюдавано в Елена, но всички прокурори там са си дали отвод и то премина под наблюдението на Районна прокуратура в старата столица. В края на юни т.г. бе внесен обвинителният акт срещу градоначалника. Прокуратурата предлага Топалов да бъде освободен от наказателна отговорност и делото срещу него да продължи по административен ред. По този начин бившият кмет не е заплашен от престой зад решетките, но ако бъде признат за виновен, ще трябва да плати глоба до 5000 лв.
Обвинителният акт бе внесен в Районен съд – Велико Търново, но още на първото заседание магистратите постановиха то да бъде прекратено и прехвърлено по подсъдност в Елена. Там обаче също се оказа, че делото не може да започне, тъй като и двамата съдии си дали отвод. Материалите бяха изпратени до Великотърновския окръжен съд, който определи процесът да се гледа във ВТРС. Така делото отново се връща в старата столица след близо половин година прехвърляне на папките между Велико Търново и Елена.
Самият Топалов категорично не се признава за виновен и твърди, че ще се бори докрай, за да докаже, че обвиненията са безпочвени.
Пламен КАРАИВАНОВ 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново