Осъдиха петима, опоскали бившето сержантско училище

Публикувано на вт, 20 Ное. 2012
3288 четения

Сградата на бившето сержантско училище чака купувач. сн. Даниел ЙОРДАНОВ

Сградата на бившето сержантско училище чака купувач. сн. Даниел ЙОРДАНОВ

По шест месеца лишаване от свобода условно получават трима апаши – Б. П., Е. Е. и И. Г. от Велико Търново за кражби на метални предмети от сграда на бившото сержантско училище в старата столица. Двама техни авери – М. А. и непълнолетният Б. М. получават съответно пробация и обществено порицание. Решението е на Великотърновския районен съд.
Петимата са задържани след акция на полицията в средата на февруари т.г., когато криминалисти открили голям брой подозрителни предмети в пункт за изкупуване на черни и цветни метали. Започнала мащабна проверка по разписките в пункта и така полицията стигнала до апашите. Оказало се, че за около две седмици – между 1 и 12 февруари, те успели да изнесат близо 2,5 тона метални предмети от сградата на бившото сержантско училище.
Един от корпусите бил буквално обезкостен от тях, като липсвали радиатори, метални решетки, водопроводни тръби, кюнци, метални врати и ред други изделия. И петимата крадци са от ромски произход и по време на кражбите все още живеели в бившите бараки на “Алеко Константинов” и по-късно са били преместени в новите общински жилища в “Зона В”.
Пред полицията обяснили, че смятали сградата за изоставена и затова решили да изнесат ценностите, за да “вземат някой лев”. Според разследващи в разграбването вероятно са участвали повече от бившите жители на бараките, но само за петимата са събрани достатъчно доказателства, за да бъдат изправени пред съда. Стойността на откраднатите от тях вещи е около 1200 лв., като съдът е постановил те да възстановят нанесените щети от кражбите. Нито един от крадците няма предишни присъди, което е и причината те да се разминат с относително леки наказания.
Сградата на бившото сержантско училище не се използва от 1999 г. и от тази година е обявено за продажба. Исканата от държавата сума е 919 хиляди лева.
Пламен КАРАИВАНОВ 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново