Осъдиха Георги Вълев на доживотен затвор без замяна

Публикувано на пт, 21 Дек. 2012
1576 четения

Георги Вълев

Доживотен затвор без право на замяна постанови Шуменският окръжен съд за великотърновския бизнесмен Георги Вълев. Най-тежкото наказание в българското правораздаване бе наложено, след като предприемачът бе признат за виновен в това, че е поръчал убийството на адвокат Петър Лупов и бизнесмена от Шумен Румен Рачев. Вторият подсъдим великотърновец по мегаделото “Килърите” – Петър Атмаджов, получи 4 години лишаване от свобода, след като бе оправдан по обвиненията за убийствата на Лупов и Рачев. Присъдата му е за нанесен побой на либиец и за незаконно притежание на пушка и патрони.
Доживотни присъди без право на замяна получиха и Петър Стоянов – Сумиста, считан за лидер на престъпната група за “мокри поръчки”, както и Васил Костов – Кеца. Янко Попов – Туцо и Райчо Стойнев – Хижаря получават съответно по 17 и 15 години затвор.
Припомняме, че “Килърите” бяха задържани през 2010 г., а делото стартира през юни 2011 г. Проведени бяха 50 съдебни заседания, в 150 дена до 29 ноември т. г. Разпитани бяха близо 150 свидетели.
Според обвинението, убийствата на Лупов и Рачев са поръчани от Вълев заради ролята им в разпределението на дяловете на някогашната “Тракиябанк” след разстрела на нейния собственик Емил Кюлев.
Адвокатите на Вълев, Стоянов и Попов заявиха, че не са изненадани от изхода на делото. Според тях няма никакви доказателства за вината на техните повереници, а прокуратурата била допуснала множество “гафове”, свидетелство за което е оправдателната присъда за Атмаджов по основната част от обвиненията му. Защитниците бяха категорични, че ще обжалват решението пред Апелативен съд – Варна.
Пламен КАРАИВАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново