Окръжна прокуратура съобщи: Няма да пуснат на свобода Роналд, който уби майка си

Публикувано на вт, 27 Ное. 2012
976 четения

Роналд Стоянов

Роналд Стоянов

22-годишният Роналд Стоянов, който в края на месец юли уби по изключително жесток начин майка си Нели, няма да бъде освобождаван. Това стана ясно от официално съобщение на Окръжна прокуратура – Велико Търново, по повод появила се информация в национални медии, че на 26 ноември Стоянов ще бъде пуснат да се прибере при баща си, след като наблюдаващият прокурор Невена Орманджиева се върне от отпуск.
“Изнесената информация не отговаря на истината. Не е разпоредено и не предстои освобождаване на Роналд Стоянов”, гласи съобщението, публикувано на сайта на държавното обвниение. “Подобна информация няма как да бъде вярна. Първо, прокурор Орманджиева изобщо не е била в отпуск, както се тиражира в медиите. Второ, ние никога не сме имали ни най-малкото намерение да издаваме подобно разпореждане”, подчертава говорителят на прокуратурата Катя Лещакова. По нейните думи, обвинителите ще използват “всички механизми” за продължаване на лечението на Роналд Стоянов до приключването на досъдебното производство за убийство, започнато срещу него.
“Янтра ДНЕС” първи писа за възможността Роналд, който има поставена диагноза, да се окаже на свобода, заради своеобразен законов пропуск. Според направена психиатрична експертиза в хода на разследването Роналд е невменяем и не може да носи наказателна отговорност за убийството. Това предполага и че той не може да остане в ареста, в изпълнение на първоначално наложената му мярка за неотклонение “задържане под стража”. Великотърновският окръжен съд отказа да приложи разпоредбите за принудително настаняване за лечение, заложени в Наказателния кодекс, тъй като производството за убийството все още не е приключило. Въпреки това от прокуратурата са категорични, че това не означава автоматично, че Роналд трябва да бъде пуснат на свобода и че има други механизми в законодателството. Такава опция е и процедура по Закона за здравето, която позволява младежът да бъде настанен за лечение за срок до 6 месеца. “Не искам да влизам в конкретика по отношение на точната процедура, но сме категорични, че Роналд Стоянов няма да бъде пуснат на свобода”, подчертава Лещакова
Информацията, че Роналд Стоянов излиза на свобода хвърли в ужас жителите на великотърновския квартал “Картала”, много от които бяха готови да излязат дори на протест срещу освобождаването на младежа. Част от тях подчертават, че ако той бъде върнат в дома си, ще искат непрекъснато полицейско наблюдение на квартала. В неделя снимка на Роналд със зловещи надписи “Внимание!” се разпространяваше със скоростта на пожар в социалната мрежа “Фейсбук”. Според държавното обвинение, повод за паника няма.
 Пламен КАРАИВАНОВ, сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново