Инспекцията по труда води по 30 дела месечно срещу работодатели

Публикувано на чт, 20 Дек. 2012
414 четения

Средно по 4 нарушения на проверка са разкрили през последния месец и половина от Инспекцията по труда в областта. При проверени 233 предприятия, основно малки и средни фирми, са констатирани общо 1039 нарушения, съобщи директорът на контролното ведомство инж. Невена Стефанова.
“По 30 дела средно на месец води Инспекцията по труда срещу нередовни работодатели. Обжалват се всички наложени от нас санкции. Обикновено делото се решава на едно заседание, но се случва да се отлагат, защото растат случаите, в които работодателите жалят наложените им актове и наказателните постановления и юристите ни едва успяват да се явяват в съда”, коментира инж. Невена Стефанова. След решение на районните съдилища в сила са влезли десетина наказателни постановления, всяко от които за по 1500 лева
11 работници без трудови договори бяха заварени на работа при последните проверки на Инспекцията по труда. “Прогресивно нарастват нарушенията, при които работодателите не изпълняват законовото си задължение при сключване на трудов договор да осигурят и връчат на наетите длъжностна характеристика и описание на работата, която им се възлага”, коментира инж. Стефанова.
Забавените заплати са 25 394 лева и след намесата на Инспекцията по труда са изплатени 3840 лева. Глобените работодатели са 57.
Сравнителният анализ на Инспекцията по труда за година показва, че рязко се увеличават нарушенията при възникване на трудовите правоотношения – работа без сключени писмени договори, контракти на 4 часа, а реално по тях се работи двойно повече, няма подадени уведомления в НАП за сключените договори, коментира инж. Невена Стефанова. В условията на криза и увеличаваща се междуфирмена задлъжнялост, работодателите не плащат дължимите обезщетения на напускащите си работници и служители. Шефовете подценяват безопасните условия на труд и на много места работниците работят в рискови и необезопасени ситуации, посочи шефката на Инспекцията по труда.
Здравка МАСЛЯНКОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново