Двама собственици на домашна оранжерия за канабис получиха условни присъди

Публикувано на чт, 20 Дек. 2012
750 четения

10 месеца лишаване от свобода условно и 1000 лева глоба постанови съдът за 53-годишния Марио Иванов от Павликени. Неговият приятел Александър М. – Долара от с. Вишовград е осъден на една година затвор, отложена за срок от три години.
Двамата бяха задържани при акция на полицията в края на месец септември.
Марио Иванов е професионален градинар, който дълги години работил зад граница. След като се завърнал в България, се запознал с Долара и двамата решили да отглеждат марихуана. Марио платил със свои пари за техниката, саксиите и семената. Дал и известна сума назаем на Александър, който изградил цялата техническа инсталация на оранжерията.
Първоначално лабораторията се намирала в къщата на Долара във Вишовград, но между двамата възникнали спорове и Марио прибрал по-голямата част от саксиите и инсталацията в Михалци. Така при акцията полицията открила девет саксии с канабис във Вишовград и 54 – в дома на градинаря в Павликени. В къщата на последния били заварени в работен режим три кварцови лампи, два таймера към тях, специално пръскало за автоматично поливане и два трансформатора. Цялата техника целяла добив на максимално добра реколта от засадените растения. Общото тегло на иззетата марихуана било около 700 грама. По информация на криминалистите, произвежданата от тях стока е била предназначена изключително за разпространение в училища и висши учебни заведения в региона.
Марио и Александър са били изправени пред съда в две отделни дела, като прокуратурата е предложила и на двамата извънсъдебни споразумения. Поради това те получават сравнително ниски наказания, а тъй като първият не е осъждан, а вторият – реабилитиран, присъдите са отложени условно. Цялата открита техника се иззема в полза на държавата. Решенията не подлежат на обжалване.
Пламен КАРАИВАНОВ 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново