ДНК проба решава скандален случай с употреба на алкохол от шофьор

Публикувано на пн, 22 апр. 2024
459 четения

ДНК проба ще решава скандален и абсурден случай с употреба на алкохол от шофьор. Преди няколко служители на пътна полиция в Стражица спират на пътя мъж от село Балканци. При направената проверка с „дрегер“, устройството отчело 1,87 промила алкохол в издишания от водача въздух. Мъжът обаче бил категоричен, че не е пил и капка и сам поискал да му бъде взета кръвна проба. Резултатът от пробата бил отрицателен. Шофьорът смята, че дрегерът е бил нагласен и се заканва, че ще съди полицията.
Говорителят на районната прокуратура във Велико Търново Тотко Тотев каза, че резултатът от кръвната проба всъщност бил 0,006 промила. Дори и така обаче разликата между двете проби е прекалено голям и очебиен и затова ще трябва да бъде установена истината. Затова ще бъде назначена втора допълнителна експертиза и ДНК проба. А ако се наложи може да се стигне и до трета експертиза. Целта е да бъде установено дали дадената кръв за отрицателната проба не е била на друго лице.
Всъщност това не е първият подобен скандален случай, при коxто показанията на дрегера и кръвната проба драстично се разминават. Преди два месеца при проверка на друг водач в София дрегерът отчита доста сериозните 2,6 промила алкохол в издишания въздух. Кръвната проба обаче показва 0,00 промила. Запознати тогава споделиха, че употребата на някои храни, питиета и лекарства предизвиква „алкохолна“ реакция у дрегера. В конкретния случай, преди да седне зад волана, шофьорът използвал вода за уста и това станало причина за положителния резултат. Дали и в случая с мъжа от село Балканци се касае за нещо подобно, предстои да стане ясно в бъдеще.

Иван ГЕОРГИЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново