Мургави пишман майстори рекетират старци по селата

Публикувано на вт, 23 апр. 2024
705 четения

Роми, представящи се за майстори на покриви и улуци, обикалят из областта и рекетират хора с оферти за евтини ремонти на покривите на къщите им. Обикновено за свои жертви те избират старци самотници в малките населени места. Пред тях разиграват няколко сценария. В един от случаите ромите казали на възрастната жена, че са пратени от сина ѝ, който искал те да направят цялостен ремонт на покрива на къщата ѝ. Тъй като наистина имала син, живеещ в града, бабата им повярвала. За да бъде сигурна, тя решила все пак да му се обади по телефона. Докато стори това обаче, циганите вече се били качили на покрива и със светкавична бързина сваляли керемидите оттам направо на земята. Синът обяснил на майка си, че изобщо не е водил пазарлъци за никакви ремонти и забранил да пуска пишман майсторите в дома си. Вече обаче било късно. Ромите оголили по-голямата част от покрива и поставили на бабата ултиматум – 500 лв., за да наредят обратно керемидите, в противен случай щели да оставят покрива открит. Жената напразно със сълзи на очи обяснявала, че няма пари и ги молела да поправят сторената поразия. Не помогнали и заплахите с обаждането в полицията. След като разбрали, че няма да получат пари, ромите си прибрали стълбата в буса, качили се в него и изчезнали. Наложило се след това възрастната жена да плаща на друг майстор да пренареди обратно свалените керемиди.
В друг от случаите пък същата или друга бригада майстори измамници набелязали старец. При него те спрели отначало с молба да им позволи да си напълнят една туба вода, че двигателят на буса им загрял. От дума на дума те зарибили стареца с оферта да му пренаредят старите цигли на къщата и да му сменят улуците. Предложената от тях цена за всичко било повече от изгодна – 700 лв. Доверчивият дядо пуснал пишман майсторите в дома си. Сценарият се повторил. Със скоростта на нинджи ромите свалили улуците и оголили покрива. След което започнали да обясняват на стопанина, че гредите му също били за смяна, много от циглите били пукнати и изобщо трябвало да се направи основен ремонт изцяло с нови материали, който щял да струва 15 хил. лв. Старецът обяснявал, че няма никакви пари за ремонт и ги помолил да върнат обратно свалените улуци и цигли на покрива. “Като нямаш пари, да не си се хващал на хорото”, казал един от майсторите, преди цялата престъпна бригада да се качи в буса си и да изчезне. И тук се наложило възрастният мъж да търси спешно истински майстори, които да му наредят циглите, та в случай на валеж къщата му да не се напълни цялата с вода. За което удоволствие заплатил 300 лв. Проблемът със свалените улуци обаче все още не е разрешен, тъй като при демонтирането им ромите се постарали да ги направят неизползваеми втори път. На всичкото отгоре няколко дни след злополучния инцидент потърпевшият разбрал, че е останал и без чисто новата си машина за рязане на дърва, която бил купил година по-рано за 700 лв. и дори все още не бил използвал. В суматохата, докато той се разправял с тартора на измамниците, някои от останалите цигани най-нагло успял да задигне машината зад гърба му.
Посочените два случая далеч не са единствените. През последните години този тип строителни измами зачестява. Техните извършители обикновено са цигани, обединени на групи от по 5-6, а понякога и повече. За да не бъдат разпознати, те търсят жертвите си в други региони, отстоящи на поне стотина километра от техните населени места. А за да не бъдат издадени и разпознати от полицията, в повечето случаи мургавите мошеници зацапвали номерата на бусовете си с кал. За да вдъхнат доверие на клиентите си, някои дори носели със себе си и показвали албумчета със снимки на обекти, които уж били ремонтирани от тях. Обяснявали, че имат регистрирана фирма и дори издават фактури за извършените услуги. А най-наглите от тях давали и гаранция от над 30 години за ремонтирания покрив и 10 години за поставените нови улуци на стрехите.
“Бизнесът” с покривите очевидно е доста печеливш, тъй като между самите цигански бригади съществува истинска “рекламна война” за печелене на територии. През последните седмици в центъра на Велико Търново двама младежи, очевидно от две различни групи, взаимно си правят мръсни номера, като минават и късат от стълбовете рекламните обяви за покривни ремонти, току-що залепени от конкуренцията.
Собственици на официално регистрирани фирми, занимаващи се с ремонти на покриви и на подпокривни пространства, предупреждават хората да не се доверяват сляпо на случайни майстори, обещаващи им евтини ремонти. Към момента голяма част от фирмите са заковали цени от 120-150 лв. на кв.м, което прави около 15 хил. лв. за ремонт на 100 квадрата покрив на една средно голяма къща. Цената включва материали и труд. При по-голяма квадратура цената подлежи на коментар и устно договаряне. В по-големите градове обаче цените драстично са се вдигнали, като във Варна, Бургас и Банско са достигнали до рекордните 400 лв. за квадрат.

Иван ГЕОРГИЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново