3,5 години затвор за шофьор, убил две жени при катастрофа

Публикувано на чт, 20 Дек. 2012
262 четения

3,5 години затвор получи 28-годишният Милен Найденов от стражишкото село Асеново за причинена катастрофа, при която загинаха две жени.
Произшествието станало на 24 април тази година. Милен, баща му и техен познат пътували с “Ауди 80” от Асеново към Стражица. Водачът шофирал със 124 км/ч – с 30 км/ч. повече от разрешената за съответния участък. Настигнал конска каруца и без да намали скоростта, при липса на видимост, се опитал да изпревари превозното средство. Когато видял, че в насрещната лента има автомобил, било твърде късно. Последвал челен сблъсък между аудито и автомобил “Опел Астра”, управляван от 54-годишната Радка Раева. Тя и возещата се на задната седалка Диана Василева (60 г.) загинали на място. В болница били откарани Ваня Косева и Юлиян Стефанов, които се возели на предните седалки на двете коли.
След произшествието срещу Милен било започнато досъдебно производство за причиняване на смърт при ПТП на повече от едно лице.
Шофьорът приел делото срещу него да се гледа по реда на съкратеното следствие, като признал обстоятелствата в обвинителния акт. ВТОС е посочил, че действително произшествието е станало по негова вина, поради прекалено високата скорост и неправилното изпреварване. Според представените експертизи той е можел да избегне удара само ако е карал със скорост не по-висока от 107 км/ч. Също така Милен е наказван много пъти по административен ред за различни нарушения на Закона за движение по пътищата в миналото.
Първоначалното наказание, постановено от съда, е 5 години затвор, но е намалено с една трета поради съкратеното следствие. На Милен се забранява да управлява МПС за срок от 4 години. Решението може да бъде обжалвано.
Пламен КАРАИВАНОВ 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново