1000 лв. глоба за младеж, подал фалшив сигнал за пожар на телефон 112

Публикувано на чт, 30 апр. 2015
681 четения

1000 лева глоба ще трябва да плати 18-годишният Б. Б. от Павликени за подаден фалшив сигнал за пожар на тел. 112. Това постанови Районният съд в Павликени, след като призна младежа за виновен по повдигнатото му от прокуратурата обвинение.
Около 21,15 ч. на 22 февруари т.г. на единния номер за спешни повиквания се обадил мъж, който заявил, че на ул. “Рила” в Павликени е възникнал пожар. Огънят обхванал двуетажна къща, като в резултат на инцидента били пострадали тежко трима възрастни и едно дете. На място незабавно били изпратени екипи на полицията, РС “Пожарна безопасност и защита на населението” и “Спешна помощ”. Оказало, че на посочения адрес няма пострадали хора и не е имало никакъв инцидент с огън. По случая било започнато разследване. Установило се, че злонамереното обаждане е подадено от уличен телефон в района на жп гарата в Павликени. Също така се изяснило, че подателят на сигнала е използвал чужда самоличност, когато диспечерите поискали да се представи.
В рамките на малко повече от едно денонощие криминалистите успели да стигнат до човека, подал злонамерения сигнал. Оказал се Б. Б., който до момента не е бил осъждан, но е известен на полицията с това, че се движи в компанията на криминално проявени лица. Не могъл да даде смислено обяснение за постъпката си. Бил обвинен по чл. 326 ал. 1 от НК за подаване на неверен сигнал за инцидент. Законът предвижда до 2 години затвор за това деяние, но поради чистото съдебно минало на младежа, прокуратурата внесла предложение за освобождаване от наказателна отговорност. Съдът го е одобрил и е постановил само глоба към минималния предвиден от закона размер. Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Велико Търново.
Пламен КАРАИВАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново