1000 лева глоба за шофьор след катастрофа с мотоциклетист заради неспазено предимство

Публикувано на пт, 14 юли 2017
352 четения

Глоба в размер на 1000 лева отреди съдът на 57-годишен шофьор от Г. Оряховица след катастрофа с мотоциклетист. Пътният инцидент станал преди 9 месеца заради неспазено предимство на кръстовище на ул. “Княз Борис I” в града. Правилата за движение по пътищата били нарушени и от двамата участници в произшествието, като вторият карал с превишена скорост.
Шофьорът Ц. Г. излизал от отбивка, за да се включи в движението. Имало знак “Стоп”, с който се съобразил. Огледал се в двете посоки и вдясно забелязал бял микробус, който бил достатъчно далеч, затова с маневра завиване наляво навлязъл по улицата. Водачът не забелязал, че пред микробуса в същата посока се движел мотоциклет, който карал с превишена за населеното място скорост. Сблъсъкът между двете превозни средства станал неизбежен. Моторът се ударил в задната част на автомобила. Мотоциклетистът пострадал и получил фрактури на долен и горни крайници.
На първа инстанция Ц. Г. бил освободен от наказателна отговорност и вместо това получил административно наказание глоба и лишаване от право да шофира за 3 месеца. Наскоро е приключило и делото на втора инстанция. Окръжните магистрати са отменили решението на Районен съд в частта, в която Ц. Г. е лишен от право да управлява МПС в срок от 3 месеца.
Според приложена справка по делото, за 35 години като водач Ц. Г. имал издадени само 3 фиша. Другият съпричинител – пострадалият мотоциклетист Б. И., имал издадени 10 акта, 10 наказателни постановления и 24 фиша, отнети са му всичките точки с влезли в сила наказателни постановления, но въпреки това управлявал нерегистрирано, незастраховано, с превишена скорост МПС, т.е. в пълно нарушение на правилата за движение по пътищата, се посочва в съдебния акт.
Решението на Окръжен съд е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.
Мария НЕДЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново