Заселници и туристи зарязваха за Трифон Зарезан в Церова кория

Публикувано на пн, 13 февр. 2017
689 четения

Заселници от Великобритания, Холандия, Полша и Украйна в Церова кория, както и  организирани туристи от страната, зарязваха заедно в събота за празника на лозарите и винарите   Трифон Зарезан, който по традиция се провежда на 14 февруари..  Въпреки мразовитото време, на най-големия лозов масив  в Североизточна България дойдоха много хора  и от съседни села, които се включиха активно в ритуала, пресъздаден от фолклорната формация при местното читалище “Радомира”, заедно със заселниците от от етногрупата “Радомира интернешънъл”, които са научили наши народни хора, а сега учат и български език.

Шествието поведе сутринта кметът на Церова кория Христо Кунчев, облечен в народна носия, заедно  с Царя на лозята Николай Събев, художествен ръководител на фолклорните групи. На богата трапеза с обредни хлябове и буренца с вино,  съставите  разиграха ритуала, а Христо Кунчев и Николай Събев зарязаха лозичките и ги поляха в червено вино. Кметът благослови селото  да има голям берекет, да са здрави всички и да имат пълни кесии с парички. В ритуала участваха и представители на “Ловико Сухиндол”,  собственици на лозовия масив  в Церова кория.

След зарязването в лозята, веселбата  се пренесе на мегдана  в селото. Площадът грейна от пъстрите народни носии и танци, а накрая се изви най-голямото кръшно хоро досега на Трифон Зарезан. След това кметът Христо Кунчев обяви първенеца в конкурса за най-хубаво вино -“Винария 2017”. Безпристрастното жури отреди първото място на Таня Борисова. Наградата е екскурзия до Букурещ.

За втора поредна година Денят на лозаря в Церова кория продължи до късно през нощта в ресторанта. За всички имаше руйно вино, скари , народни песни и танци. Настроението подгряваха фолклорните групи “Радомира” , етногрупата “Радомира интернешънъл” и певиците от Пчелище.

Вася ТЕРЗИЕВА
сн. архив

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново