Започват ремонти за 8,7 млн. лв. в три училища и три детски градини във В. Търново

Публикувано на пт, 6 Юли 2018
1376 четения

До седмица започват ремонтните дейности в три училища и три детски градини във Велико Търново. Това обяви зам.-кметът проф. Георги Камарашев във връзка с реализацията на мащабния проект за обновяване на учебните заведения в града. Изцяло ремонтирани ще бъдат детските градини „Пролет“, „Рада Войвода“ и „Ален мак“ и училищата „Владимир Комаров“, „Георги Сава Раковски“ и Спортно училища – В. Търново. Ремонтните дейности са част от проекта „Развитие на модерна образователна инфраструктура в град Велико Търново“, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“. Общата инвестиция е в размер на 8,7 млн.лв., а собственото участие на Общината е 805 000 лв. Предвидени са ремонти на фасадите и вътрешните помещения, подмяна на ВиК, ел. и отоплителните инсталации, външен ремонт на фасадите на сградите, топлоизолация, ремонт на покривите, обновяване на обзавеждането, модернизация на прилежащото пространство, както и слънчеви колектори в някои от детските заведения.
В ДГ „Ален мак“ в кв.“Бузлуджа“ е предвиден ремонт на басейна, кухненските асансьори, сградните инсталации, поставяне на топлоизолация и ликвидиране на течовете от покрива, както и отводняване на приземните етажи. Ще бъдат закупени нови мебели и кухненско оборудване, а дворното пространство и площадката за яслената група също ще бъдат обновени.

„Детската градина има изградени нови съоръжения, но самото дворно място не е ремонтирано. С реализацията на проекта ще бъде довършено нещо, което започнахме преди три години с ремонта на детските съоръжения“, обясни Зорница Кънчева-Миладинова, началник на Отдел „Околна среда“ и ръководител на проекта. Подобни ремонти предстоят и в другите две детски градини – „Рада Войвода“ и „Пролет“, като при необходимост ще бъде изградена нова отоплителна система, ще бъдат подменени газовите уреди и ще бъдат поставени слънчеви колектори.
2,6 млн.лв. ще бъдат инвестирани в цялостния ремонт на СУ „Владимир Комаров“, съобщи директорът на учебното заведение Веселин Ангеличев. Със срествата ще бъде направен вътрешен и външен ремонт, ВиК инсталацията също ще бъде подменена. СУ „Владимир Комаров“ е построено през 1979 г. и освен ремонт на покрива, досега нищо друго не е обновявано, уточни директорът.

“Училището ще има модерни класни стаи, оборудвани с интерактивни дъски, нови маси, столове, интернет връзка. Ще имаме нов физкултурен салон, който е най-големия във Велико Търново. Спортната ни площадка ще бъде със седалки и трибуни и на нея ще могат да се провеждат градски състезания“, обясни Веселин Ангеличев. И допълни, че директорите и учителите на включените в проекта учебни заведения са участвали в обсъжданията на идейните проекти за тяхното обновяване.
За Спортното училище и СУ „Г. С. Раковски“, които се помещават в обща сграда е предвиден също цялостен ремонт, както на стаите, така и на ВиК и ел. инсталациите, на фасадата, покрива и прилежащите подходи към сградата. Вече са сключени договорите за ремонт на детските градини и СУ „Владимир Комаров“, предстои да бъде сключен такъв и за другия обект, уточни Мариела Цонева, директор на Дирекция „Проекти и програми“ в местната администрация.
Обновяването на учебните заведения ще започне първо вътре в сградите. В момента трите детски градини са във ваканция и се очаква вътрешните ремонтни дейности да приключат, докато децата се върнат, уточниха от общината. В училищата модернизацията на сградите трябва да приключи до началото на учебната година.

Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново