Зам.-министър доц. Янко Иванов откри Празника на горнооряховския суджук

Публикувано на сб, 8 юни 2019
298 четения

С богата фолклорна програма, много настроение, димящи скари и студена бира бе открит Празникът на горнооряховския суджук в парк „Градска градина“. Стартът на тридневното събитие бе даден от заместник-министъра на земеделието доц. д-р Янко Иванов и кмета на Г. Оряховица инж. Добромир Добрев. Сред официалните гости на празника бяха областният управител проф. Любомира Попова и заместник-областният управител инж. Детелина Борисова, депутатите инж. Клавдия Ганчева и Станислава Стоянова, председателят на Общинския съвет във В. Търново Венцислав Спирдонов и др.
„За мен е огромно удоволствие да бъда на вашия празник. Суджукът е един от символите на града. Безспорно не само месната промишленост, но и всички ние можем да се гордеем с факта, че „Горнооряховски суджук“ е първият български продукт със защитено географско наименование“, заяви при официалното откриване заместник-министър доц. д-р Янко Иванов. Той подчерта, че през последните три години се отчита ръст на производството на деликатеса. Затова Министерството на земеделието и храните ще продължи да подкрепя усилията на производителите за популяризиране на продукта и гарантиране на високото му качество.
„През 2007 г. Община Горна Оряховица и Историческият музей реализираха идеята да се организира празник на знаменития местен деликатес. Горнооряховски суджук означава вековна традиция, безкомпромисно качество и неповторим вкус. През декември 2011 г. той бе вписан като защитено географско указание и така стана първият български продукт, признат в Брюксел. През изминалите години много хора имаха възможност да опитат горнооряховски суджук и да се запознаят с неговите традиции. Като хора, милеещи за българското и за града си, се стремим да съхраним и продължим традициите на горнооряховските суджукари. Наше задължение е да ги предадем на бъдещето поколение, за да може славата на горнооряховския суджук да продължи да привлича в града ни хора от близо и далеч“, заяви кметът инж. Добрев.
След официалното откриване сцената бе отстъпена на фолклорни състави, които да забавляват гостите на празника, а официалните лица посетиха всеки един от щандовете на трите фирми, които единствени в страната имат право да произвеждат „Горнооряховски суджук“. През целия ден ще има много кулинарни игри, викторини и награди за победителите.
Една от изненадите на празника е изработването на скулптура от дърво на тема суджук.тя ще бъде изработена пред погледите на присъстващите с помощта на няколко моторни резачки от Крум Велков, а творбата му от жива топола ще остане да краси парка. От Историческия музей са приготвили богат набор от сувенири, които са изложени на специален щанд, както и любопитна експозиция, посветена на горнооряховския суджук, която е безплатна в дните на празника.
Днес от 18,00 ч. започва фолклорна програма с участието на Димитър Аргиров, Оркестър „Експрес бенд“, Жоро Любимеца и Валя. От 23,00 ч. на пл. „Георги Измирлиев“ гостите на празника ще могат да видят атрактивен 3D мапинг с тематика, посветена на деликатеса. Третият ден от празника ще продължи с програма на самодейни състави. В неделя е финалът на конкурса за домашно приготвено ястие „Без суджук не може!“. Желаещите да участват в него трябва да приготвят едно или няколко ястия, в които горнооряховският суджук да бъде основен продукт или да присъства като декорация към него. За участие в кулинарната надпревара се допускат както индивидуални, така и колективни участници. Приготвените ястия трябва да бъдат донесени в парк „Градска градина” до 10,00 часа в неделя. На финала всеки участник трябва да презентира своето ястие пред жури от технолози на трите фирми производителки. Победителите ще получат атрактивни награди, обещават организаторите.
От 15,00 ч. в Художествена галерия „Недялко Каранешев“ ще бъде открита изложбата с картини от ХХ Международен пленер „Живописатира“. В него по традиция участват както художници от Сдружение „Гоарт“, така и творци от страната.
От 18,00 ч. започва вечерната фолклорна програма с участието на Национален фолклорен ансамбъл „Българе“, Албена Вескова и Крум Крумов. По традиция празникът ще завърши с празнични илюминации, а от 23,00 ч на пл. „Георги Измирлиев“ отново ще бъде показан тематичен 3D мапинг.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново