Закриха ревматологията, стотици болни са без лечение

Публикувано на пн, 9 Юли 2018
6998 четения

Стотици болни остават без лечение в областта, защото ревматологичният сектор в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” е закрит. Досега към Първо вътрешно отделение имаше специализиран сектор с двама ревматолози и 5 легла, но след структурните промени вече го няма. Сега болните с ревматологични заболявания трябва да ходят в Плевен, Русе, Търговище или София, за да се лекуват.
С навлизане на биологичното иновативно лечение на ревматологичните болести здравната каса поставя определени изисквания за достъпа до тези лекарства, обясни д-р Светла Копчева, ревматолог от сектора при МОБАЛ, сега преместена в кардиологията на болницата. Според правилата, всички документи на пациентите трябва да се подготвят в болница и с тях да се преминава през специализирани университетски комисии, които одобряват отпускането на скъпоструващите лекарства. Това сега няма как да се случи във В. Търново, макар тук да има ревматолог. Освен това болните трябва да пътуват на три месеца до другите болници, за да бъдат прегледани и изследвани. Същото важи и за пациенти, които са с напреднала форма на ревматологичното заболяване и трябва да бъдат хоспитализирани. Много от тях казват, че нямат пари да отидат на друго място, а на други физическото състояние не го позволява. Проблем е също, че в много от другите болници няма свободни места и трябва да се чака дори месец-два.
Една от потърпевшите е Радка М., която има дългогодишен ревматоиден артрит, и сега трябва да ходи на вливания в София или Плевен.
Това ли е услугата за пациента, която нашата държава ни предлага. Не мога да проумея, защо ревматологията е закрита, споделя тя.
Д-р Копчева коментира още, че постоянно е в конфликт с пациентите, защото са много и няма физическата възможност да ги приеме в “ДКЦ1”. Болните се сърдят и са прави, идват от 4-5 области. А повечето от тях са в работоспособна възраст и веднага трябва да започнат лечение. Парадоксът е, че ревматологията е търновска специалност и най-добрите медици са от този край. Един от тях е проф. Рашо Рашков, който е началник на софийската Клиника по ревматология. Той смени проф. Шейтанов, който е от Елена.
Секторът е закрит, защото не отговаря на изискванията, коментира директорът на МОБАЛ д-р Стефан Филев. Трябва да има двама ревматолози и това е било преди. Работили са д-р Копчева и д-р Николаев. Но д-р Николаев е напуснал и няма как секторът да остане с един специалист, посочи д-р Филев.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново