За Трифон Зарезан в Сухиндол очакват президента Румен Радев

Публикувано на ср, 31 ян. 2018
1017 четения

Дегустация на вина, кулинарно шоу, търкаляне на бурета и изложба на коркотворения  са част от празничните прояви на  домакините

За празника на лозарите и винопроизводителите Трифон Зарезан в Сухиндол очакват президента Румен Радев. Покани са изпратени и до всички министри, държавни институции и приятели на града, но засега няма потвърждение кой ще присъства, каза зам.-кметът Борислав Вълев.

Както всяка година, домакините са подготвили интересни празнични прояви. Те започват още на 10 февруари с дегустация на домашни вина и ракии. В кафе “Верона” ще се съберат най-опитните винари, а инициативата ще премине под мотото “Много поколения, една традиция във всяка капка”.

На 11 февруари от 12,00 часа на Централния площад на града се очаква най-шумната атракция – търкаляне на 225-литрови празни бурета. Организаторите са подготвили изненада за победителя. На следващия ден от 10,00 часа в Дневния център за възрастни хора започва кулинарно състезание  за приготвяне на обредни гозби. Вечерта пък в Ритуалната зала Нидал Алгафари ще представи четирилогията си. За първи път ще бъде представена и изложбата “Коркотворения”. Ученици от местното СУ “Свети Климент Охридски” и граждани са изработили уникални предмети от коркови тапи.

На 14 февруари пък е големият ден за Сухиндол. Сутринта след празничната света литургия за благоденствието на града в храма “Св. св. Петър и Павел”, тържествено шествие тръгва към  местността “Димчански завой”, където ще се проведе ритуалът по зарязване на лозята. Тази година на Сухиндол ще гостува певицата Симона Загорова.

Ден преди Трифон Зарезан , на тържествената  сесия на Общинския съвет за почетен гражданин на града ще бъде  удостоен писателят Ганчо Бакалов. Той е роден в Сухиндол, автор е на “Историческа повест за Сухиндол”.

Вася ТЕРЗИЕВА

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново