Всеки трети безработен в Свищов е специалист с висше образование

Публикувано на чт, 20 окт. 2016
229 четения

1080 се безработните, регистрирани в Бюрото по труда в Свищов. Има леко намаление, но равнището на безработица от 6,9 % остава по-високо от същия период на миналата година, когато е било 6,5 на сто. Въпреки това, безработицата в крайдунавската община е по-ниска от средната за страната, която за септември е 7,8 %.

Всеки трети безработен в Свищов е специалист с висше образование, сочат данните на Бюрото по труда. Висококвалифицираните кадри, което са без работа и с регистрация на трудовата борса, са 366. Само със 7 по-малко са безработните без специалност и квалификация. На трето място по относителен дял в групата на безработните са хората с работническа професия – 355 жени и мъже.

Нивото на младежката безработица преди началото на академичната учебна година е 11,11 на сто. Най-голям дял в структурата на безработицата в Свищов заемат хората в предпенсионна възраст, които са 44,54 на сто от всички регистрирани в началото на есента безработни.

През септември работа са намерили 114 безработни. 33-а са с прекратена регистрация в Бюрото по труда, защото не са спазили задълженията си като търсещи работа, поясняват от институцията.

Здравка МАСЛЯНКОВА

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново